18. november 1996 kell 22:00

Kas Vähi jääb peaministriks?

Reformierakond on prae-gu väga tugevalt selle poolt, et valitsusest lahkuda. Vaadates koonderakonna reformierakonna selja taga sõlmitud põhimõttelist, poliitilist ja väga laiaulatuslikku kokkulepet, on see ka täiesti arusaadav.

Tiit Vähi jääb täiesti kindlasti ka edaspidi peaministriks. Lindiskandaal unustatakse. Need inimesed, kes selle omal ajal tekitasid ja üles puhusid, saavad aja jooksul sule sappa. Usun, et koonderakonna ja keskerakonna koalitsiooni ei võeta ametlikult riigikogu vene saadikurühma. See tähendab, et sisuliselt moodustatakse küll vähemusvalitsus, kuid koalitsioon saab vene saadikute toetuse. Vene saadikute häältest jäävad sõltuvaks mõlemad pooled. Ka tekkival opositsioonil ei ole võimalik ilma nendeta koalitsioonile umbusaldust avaldada.

Üks faktor on muidugi see, kuidas hakkavad käituma need koonderakonna saadikud eesotsas Endel Lippmaaga, kes koostööd keskerakonnaga ei soovi. On raske prognoosida nende koonderakonna saadikute arvu.

Ei julge ennustada erakorraliste parlamendivalimiste tulekut. Koonderakonna populaarsusprotsent on vaid kolm.

Ma ei näe erilist või-malust, et praegune koonderakonna ja reformierakonna koalitsioon pikka aega püsiks. Kuid koonderakonna ja keskerakonna liit jääb ka liiga väheseks.

Sünnib selline koalitsioon, mis on nõus vähemalt mõõdukate ja ajutiste põllumajanduse tõkketollidega. Veel täpsemini, mis on nõus kaitsma põllumajandust ükskõik millisel viisil. Peaministriks pannakse sellisel puhul inimene, kelle maaerakonnad nimetavad. Maamehed on praegu kõige stabiilsem ja suurem rühmitus. On igati loogiline, et järgmisel peaministril on nende soosing või on ta nende hulgast.

Koonderakonna lagunemine sõltub sellest, millega lõpeb valitsuskriis. Kui Tiit Vähi pole enam peaminister, siis hakkab koonderakond lagunema. Ning Vähi võib vahetuda peaministri kohalt juba novembri lõpus. Reformierakonna lahkumine võib tuua kaasa umbusaldusavalduse. Ning maaerakonnad võivad leida, et nad ei soovi enam valitsuses teisel kohal olla. Peale reformierakonna ministrite viskab siis ka paar maameeste ministrit lahkumisavalduse lauale. Seaduse järgi lahkub valitsus ametist aga siis, kui pooled ministritest lahkuvad.

Hetkel kuum