26. november 1996 kell 22:00

Laenuturul vaikus

November tõi laenu- ja liisinguturule suhteliselt vähe muudatusi. EVEA pank langetas möödunud nädalal oma baasintressimäära 13 protsendini. Forekspank tegi seda eraisikutele vahetult pärast eelmise laenutabeli ilmumist Äripäevas. Krediidipank on pikendanud laenu maksimaalset limiiti lühiajalise laenu puhul neljalt miljonilt kroonilt kuueni ja pikaajalise laenu korral 7,5-lt üheksale. Pangagarantiide maksimumlimiit vähenes aga poole võrra 6 miljoni kroonini.

Hoiupanga Liisingu AS võimaldab liisida ka Saksa markades, kusjuures intress on siin madalam ja tähtajad pikemad kui liisimisel kroonides. Näiteks kinnisvara liisingu korral on maksimumtähtaeg krooniliisingu korral 60 kuud (5 aastat), lepingu sõlmimisel markades aga 96 kuud (8 a).

Siin kerkib üles aga küsimus, mis juhtub siis, kui Euroopa Ühendus läheb üle ühisele eurorahale ja Saksa marka enam ei ole. Saksamaal reguleeritakse üleminek seadus(t)ega. On aga väheusutav, et Eesti seadusandlus, vaatamata krooni seotusele DEMiga, reageerib adekvaatselt ja kõik markades sõlmitud lepingud muutuvad automaatselt siduvaks uue valuutaga. Seega tuleks taolised lepingud koostada hästi täpselt, arvestades ka võimalikke muutusi Euroopa rahasüsteemis.

Hetkel kuum