1. detsember 1996 kell 22:00

Ukraina sulges tuumareaktori

Teine reaktor suleti pärast kontrolliruumis toimunud tulekahju aastal 1991. Neljas reaktor hävis 1986. aastal toimunud plahvatuse tagajärjel. Reaktori jäänused on kaetud tsementsarkofaagiga, mis vajab omakorda põhjalikku renoveerimist.

Jaama sulgemine vahetult enne talve tulekut sunnib tööstust süvenevale energiakriisile otsima alternatiivseid lahendusi. Talvised energiakatkestused õhtuste tipptundide ajal on Ukraina maapiirkondades juba praegu tavalised.

Üheaegselt Tshernobõli jaama sulgemisega kavatseb Ukraina jätkata Rivne ning Hmelnitska tuumajaama ehitust, mida finantseeritakse lääneriikidelt saadud laenuga. Laen moodustab osa G7 riikide 3,1 mld dollari suurusest abipaketist, mille eesmärk on aidata Kiievil finantseerida Tshernobõli tuumajaama sulgemisega seotud kulusid.

Tuumaenergia arvele langeb Ukrainas 40--50 protsenti kogu toodetavast elektrienergiast. AP-BNS-REUTER

Hetkel kuum