3. detsember 1996 kell 22:00

Kinneviki kasum on vähenenud

Kontserni tänavune 9 kuu maksude-eelne kasum oli 444,6 mln Eesti krooni ja aasta tagasi 736 mln kr. Kinneviki juhtkond põhjendab tulemuse nõrgenemist Rootsi krooni tugeva kursiga, mis on vähendanud rentaablust Kinneviki kahel põhilisel tegevusalal meedias ja puidutööstuses.

Kinneviki kontserni kuulub neli tütarfirmat: metsatööstusele spetsialiseerunud Korsnäs Holding AB, meediaalal tegutsev Modern Times Group (MTG), telekommunikatsioonifirma Netcon System ja investeerimisfirma Investment AB Kinnevik.

Varsti Stockholmi börsil noteeritav Modern Times Group ei ole seni täitnud talle pandud suuri lootusi. Ehkki firma on viimastel aastatel teinud suuri kulutusi tegevuse kontsentreerimisele, on ta jõudnud kahjumisse. Kui veel 1994. a oli MTG kasum 173 mln Eesti krooni, siis mullu oli kahjum 227 mln ja tänavu võib see kahekordistuda, kuna ainuüksi esimese poolaasta kahjum ulatus 256 mln Eesti kroonini.

MTG tegevdirektor Pelle Törnberg kinnitab, et firma kahjum on ajutine. Ta paneb põhilootuse maksulisele televisioonile, mis seni ongi tegelikult olnud MTG kahjumi peamine põhjus.

Teisest küljest on vähenenud reklaamitulud, mis on näha kontsernile kuuluva TV3 tulemusest.

MTG-l on praegu Viasati kaudu 800 000 vaatajat ning seal on kasv tagatud, kuna satelliitvastuvõtjate arv suureneb Põhjamaades umbes 150 000 võrra aastas.

Soomes tegutseb Modern Times Group alates septembrist, mil algasid kanalite TV 1000 ja TV 1000 Cinema saated. Nüüd on plaanis tasulist televisiooni laiendada ka Baltimaadesse.

MTG arendab edukalt raadio ja televisiooni vahendusel postimüüki, mis on kasumis. Rakendades USAst pärit telemüügikanali ideed, on MTG saavutanud sel alal Euroopas juhtiva positsiooni. Selleski vallas tahab ta laiendada tegevust ida poole. KL

Hetkel kuum