10. detsember 1996 kell 22:00

Windowsiga külmkapp reaalsuseks

Microsoft tuli hiljuti välja Windows CEga. Möödunud nädala alguses õnnestus mul üht seda operatsioonisüsteemi kasutavat handheld-PCd oma käes hoida, sest Compaq oli Microsoft Europe'ile ühe proovieksemplari saatnud.

Lühidalt öeldes, Windows CE on kergekaalu-operatsioonisüsteem, mis on mõeldud toimima oludes, kus mõne ressursiga, nagu mälu, toide, protsessorivõimsus jne, on äärmiselt kitsas -- või kus lihtsalt ei ole mõtet nende peale ohtralt raha kulutada. Ma pole kahjuks leidnud kusagilt lühendi CE ametlikku lahtiseletust, aga ma pakuks välja «communication and entertainment» ehk side ja meelelahutus, lisades sellele lühendi-väliselt veel mobile computing'u ehk mobiilsed (tasku-) arvutid.

Vaatamata kergekaalulisusele võib CEst rääkides kasutada kõiki ülivõrdeid, mida Windowsi kiitmisel on saanud tavaks pruukida. 32bitine, multitasking ja multithreading operatsioonisüsteem, mis juba täna käib hulga erinevate RISC-protsessorite peal (Hitachi, Nec, Philips), ja lisa on tulemas (Motorola PowerPC ja Advanced RISC Machines'i ARM). Koostööpartnerina pole näha Intelit.

Mida CE pakub? Pisiarvuti-kasutajale tähendab see PC-arvutist tuntud Win95-keskkonda ja vanu häid kontoriaplikatsioone. Pocket Word ja Pocket Excel on just sellised lihtsad programmid, mida me tegelikult vajame. Tarkvaraloojatele tähendab CE aga tuntud Win 32API alamhulka, ehk samu programmeerimisvahendeid, mida nad kasutavad «suure» Windows'i juures.

Millistele masinatele CE mõeldud on? Lisaks pisiarvutitele mobiilsideseadmed (näiteks Nokia 10000 ja kuuldavasti tuleb ka Ericssoni telefon-arvuti välja GEOS-operatsioonisüsteemiga), meelelahutus- ja multimeedia-seadmed (DVD-mängijad, Internet-TV jne), ja võttes arvesse protsessoritoote hulka pürgivat Motorolat ja et nende PowerPC leiame me muuhulgas Ford Mondeos -- ma tõesti ei imestaks, kui CE leiaks tee teie külmkappi ja saaks tõeks minu kevadine ennustus TestSiteEstonia arvustuses, kus ma rääkisin külmkapi beeta-versioonist, mis muidu igati hea aga üksikute tarkvara-vigade tõttu külma asemel sooja teeb.

Jõuluaeg saabub, imed sünnivad -- teie külmkapp saab paslikuks Windowsi jooksutama.

Hetkel kuum