Maakonniti on hindade langus olnud erinev: kui Kymi maakonnas on toiduainehinnad langenud keskmiselt 13%, siis Mikkeli maakonnas alla 9%. Need andmed on pärit Soome tarbijaameti uuringust.
Kõige rohkem on selle aja jooksul alanenud liha ja lihatoodete hinnad. Esimesel EL-aastal odavnes värske loomaliha umbes 26% ja sealiha veidi rohkem. Kuid kui loomaliha hind on tänavu alanenud veel keskmiselt 8%, siis sealiha hind ainult protsendi võrra. Lihatooted on kahe aastaga läinud odavamaks koguni 1/3 võrra.
«Liha hinna alanemine on ületanud kõik prognoosid,» kinnitas hinnavõrdluse koostanud Ilkka Koivunen.
Jahu ja tangained odavnesid Soomes 1995. a keskmiselt 23 protsenti. Tänavu on nende hinnad kerkinud mõne protsendi üle eelmise aasta taseme. Või ja margariinid läksid 1995. a odavamaks umbes 17 protsenti, sel aastal on nende hinnad kerkinud ligikaudu 4 protsenti. Juust odavnes 1995. aastal 14 protsenti ja 1996. a on veidi kallinenud. Piima hinda on ELis olemine kõige vähem mõjutanud: see on kummalgi aastal odavnenud paari protsendi jagu. See-eest kanamune saab osta nüüd 35% odavamalt.
Puuviljade ja aedviljade areng on ELis olnud aga vastupidine. Kõige rohkem on kallinenud kurk ja tomat. Kurk on praeguseks 70% kallim ehk hind on tõusnud 7,70 margalt 12,30 margale. Asjatundjad ei oska kurgi ja tomati hinna niisugust tõusu seletada.
Nii nagu eelnevalt kardeti, kallinesid tublisti banaanid -- 60 protsenti. Seevastu õunad on nüüd 30 protsenti odavamad. AL