Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Lühiuudised

    Tartu ülikooli umbes 250 mln krooni maksva biomeedikumi ehituse eelkvalifikatsioonikonkursile esitasid nõutud ajaks pakkumuse kümme ehitusfirmat või firmade ühendust, selgus eilsel pakkumuste avamisel.
    Tellija esindaja sotsiaalministeeriumi välissuhete osakonna juhataja Ahti Kallikormi sõnul saabus pakkumusi kokku 11, kuid Rootsi firma Siab pakkumus jõudis kohale järgmisel päeval pärast tähtaja kukkumist. Siabi partner olnuks Eesti ehitusettevõte AS Feer.
    Eelkvalifikatsiooni esitasid oma dokumendid Eesti firmade ühendus EKE Merko ja AS FCM, Rootsi Skanska Group koos ASiga Kogeri & Sumbergi Grupp, Soome firma Lemminkäinen Construction Ltd, Eesti ettevõtted OÜ Eesti Ehitus ja AS E-Betoonelement koos soomlaste ABB Installaatiot OYga, AS EMV ja Soome YIT Corporation, Saksamaal Stuttgardis asuv C. Baresel AG, samuti Saksa firma Wiemer & Trachte AG Dortmundist, Sloveenias Ljubljanas tegutsev Smelt International ning eraldi SRV Teräsbetoni OY ja NCC Puolimatka OY.
    Ahti Kallikormi sõnul näitasid nimetatud firmad, et vastavad ehitust üle 180 mln krooniga rahastava maailmapanga seatud tingimustele käibe, kogemuste jms osas.
    Kallikormi kinnitusel jäävad kümne hulgast edasisse konkurentsi 6--7 paremat, kes saavad tuleva aasta märtsis lõplikud dokumendid hinnapakkumuse tegemiseks. Konkursikomisjoni valitud peatöövõtja peab kinnitama ka maailmapank, misjärel algavad läbirääkimised võitjaga, kellega sõlmitakse leping. ÄP
    Maailma juhtiva andmetarkvarafirma Oracle esindajad tutvustasid eile Eesti valitsusasutuste informaatikutele valitsussektorile mõeldud infojuhtimissüsteeme.
    «Tallinna esinduse kaudu pakume koos partnerfirmadega valitsusasutustele terviklikke rakendusi ning mitmekülgset teenustepaketti. Ühtlasi tahame osaleda riikliku tähtsusega projektides, nagu näiteks tiigrihüpe,» märkis Oracle Baltics'i tegevdirektor Pasi Mäenpää. Tema sõnul soovib Oracle sõlmida 1997. a I kvartalis riigiasutustega uue lepingu, mille järgi tahetakse pakkuda tarkvara piirivalve ja kaitsepolitsei andmebaaside haldamiseks.
    Oracle'i suuremad riigiasutustest kliendid Eestis on riigikogu, justiitsministeerium, maksuamet, autoregistrikeskus ja Eesti Energia. Oracle'i andmeil kasutab Eesti valitsusasutustes Oracle'i tarkvara 450 klienti. ÄP
    Kaitsetollide kehtestamine on majandusteadlase Ardo Hanssoni hinnangul kõige ebaefektiivsem maaelu arengu toetamise viis.
    Uuest aastast peaministri majandusnõunikuna tööle asuv Hansson ütles, et vaidlus kaitsetollide vajalikkuse üle tuleks asendada sellega, kuidas kõige tõhusamalt maaelu toetada. «Kui me seda probleemi hakkaks vaatama, ei valiks me kaitsetolle -- on ka teisi võimalusi, mis on palju tõhusamad ja ergutavad efektiivsuse tõusu,» ütles Hansson.
    Hansson nimetas maaelu arendavate võimalustena infrastruktuuri arendamist maapiirkondades, maareformi läbiviimist ning toidulaborite arengu toetust.
    Kaitsetollidest võivad rohkem võita riigiametnikud või vahendajad, märkis Hansson. Tollide kehtestamine võib samuti hoogustada salakaubandust, lisas ta. BNS
    Tallinna Kaabeltelevisioon alustas eile Õismäel litsentsita kaabeltelevisioonifirma STV kaablite läbilõikamist ja lahtiühendamist.
    Telekommunikatsioonifirma Levicom tütarfirma Tallinna Kaabeltelevisioon tellis STV kaablite lahtiühendamiseks teenuse ASilt Kevadjuga.
    «See firma peab Õismäel tegutseva illegaalse kaabeltelevisioonivõrgu tekitatud telepildihäired likvideerima,» ütles Tallinna Kaabeltelevisiooni juhatuse esimees Peep Põldsamm. «Kuidas nad seda teevad -- kas kaableid läbi lõigates, lahti ühendades või miskit muud moodi, pole meie asi.»
    Kaabeltelevisioonifirmal STV ei ole litsentsi, kuid ta pakub oma teenuseid kokkuleppel linnaosade valitsustega mitmel pool Tallinnas odavamalt kui Tallinna Kaabeltelevisioon. BNS
    Forekspanga investeering uue peahoone ehitusse jääb eelkalkulatsioonide põhjal 100 miljoni krooni piiridesse.
    Forekspanga turundusosakonna juhataja Ranno Pajuri ütles, et Forekspanga tulevase peakontori hoone ehitusprojekti juht on ehitusfirma EKE Merko. Üldehitustööde peatöövõtja selgub hiljemalt 6. jaanuaril. Projektijuhiga sõlmitud lepingu alusel valmib Forekspanga uus peahoone hiljemalt järgmise aasta novembris.
    Forekspank ostis Narva maantee alguses asuva endise Punase RETi tööstushoone RET Arengugrupilt tänavu aprillis 13 miljoni krooni eest. BNS
    Kultuuriministeeriumi ringhäälingulubasid väljastav komisjon tühistas eile BFD Reklaamiklubi ASi palvel kanali tegevusloa ning andis hoiatuse telekanalile Orsent, kuna see ei täida keeleseaduse ja ringhäälinguloa nõudeid.
    Komisjoni esimees Urmas Sõgel ütles, et Reklaamiklubi tegijate ringhäälinguluba tühistati omanike endi palvel. Firmal on olnud pikemat aega makseraskused ning saateid pole edastatud. Orsenti omanikele tehti Sõgeli sõnutsi viimane hoiatus keelseaduse ja ringhäälinguloa tingimuste mittetäitmise eest. Komisjoni esimees kinnitas, et juhul kui Orsenti omanikud ei vii oma programmi seadusega kooskõlla 20. jaanuariks, tühistatakse ka Orsenti ringhäälinguluba. ÄP
    Kultuuriministeeriumi ringhäälinguloa komisjon lükkas eile järgmisesse aastasse otsuse langetamise, kes saab õiguse edastada teleprogrammi endisel Tipp TV kanalil.
    Tipp TV kanali saatus tuleb kõne alla taas 7. jaanuaril. Taotluse endisel Tipp TV kanalil teleprogrammi edastamiseks on esitanud kultuuriministeeriumile Eesti Sõltumatu Televisiooni AS, kes haldab telekanalit TV1 ja kaabeltelevisiooniga tegelev haldusfirma TV Com.
    TV1 põhjendas oma taotlust sellega, et praegusel kanalil programmi edastamises annab häireid mobiiltelefonside. TV Com soovib hakata endisel Tipp TV kanalil edastama saateid vene keelt kõnelevale elanikkonnale.
    Konkursi tingimuse kohaselt peab tulevane kanali haldaja edastama päevas vähemalt viis ja nädalas 35 tundi saateid. Eelistatud on oma uudisteprogrammi tootmine. Väljastatava loa kehtivus on viis aastat. ÄP
    Täna avab hulgikaubandusfirma AS Kaupmees Pärnus lao, kus on pinda veidi üle 2000 m2. Lao ehitamine maksis ASi Kaupmees tegevdirektori Margus Pressi sõnul 8 miljonit krooni.
    Pressi sõnutsi oli Kaupmehel küll Pärnus esindus, kuid selle juures olev ladu oli väga väike. Uus ladu hakkab tööd andma 25 inimesele.
    Pressi kinnitusel hakatakse Pärnus kasutama cash & carry ja kliendikaardisüsteemi. «Meie kliendikaardi saavad ainult müügilubadega firmad, mitte igasugused tänavalt tulnud kaupmehed,» selgitas Press.
    Varem olid ASil Kaupmees esindused Tartus ja Tallinnas. Kaupmees esindab kaubamärke Eldorado, Johnson, Tampax ja Marli. ÄP
    Tallinna volikogu ja valitsuse üheks prioriteediks on tuleval aastal linnakassa loomine.
    Volikogu esimees Edgar Savisaar ütles eile ajakirjanikele, et linnakassa tuleb luua sarnaselt riigikassaga. See aitab tema sõnul tõhusamalt kontrollida raha liikumist.
    Linnapea Robert Lepikson tunnistas, et seni valitseb linna rahas suur segadus. Ta ütles, et korra loomiseks on vajalik välja valida kolm-neli panka, kes hakkaksid linna eelarvet teenindama.
    «Rahast jätkub rohkem, kui ta on koos,» põhjendas Lepikson linnavalitsuse plaani. Linna eelarve maht on tema sõnul 1,6 miljardit krooni, mis on küllalt suur raha, et selle liikumist keskselt kontrollida. BNS
    Tallinna vastse linnavalitsuse esmatähtsate ülesannete hulgas on eluasemefondi ümberkujundamine pikalaenupangaks.
    Linnavalitsus peab eluasemefondi ümber kujundama linna kapitali haldavaks ja linnaelanikele pikaajalist eluasemelaenu võimaldavaks sihtasutuseks, millest areneb välja Tallinna pikalaenupank, ütles eile Tallinna volikogu esimees Edgar Savisaar.
    Eluasemefondi senine tegevus linnakodanikele korterite erastamiseks vahendite laenamisel pole Savisaare hinnangul seni olnud otstarbekas. Fond on krediteerinud oma programmide raames Savisaare sõnul vaid ühistuid ja deponeerinud raha pankadesse. BNS
    Kondiitritoodete vabriku AS Kalev nõukogu kinnitas teisipäeval firma peadirektoriks endise rahandusdirektori Tõnis Alliku ning nõukogu esimeheks senise peadirektori Märt Vooglaiu. BNS
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Balti turgudel oli taas punane päev
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.