25. veebruar 1997 kell 22:00

Vitsur soovitab kaitsta tekstiiliturgu

Vitsuri sõnul on Euroopa Liidus kaks kaitstumat majandusharu põllumajandus ja tekstiili- ning õmblustööstus. Põllumajandus tagab töökohad terve riigi territooriumil, tekstiili- ja õmblustööstus võimaldab rakendada madala haridustasemega tööjõudu, väitis Vitsur.

Kui ELi liikmesriigid kaitsevad nimetatud tööstusharusid kolmandate osapoolte eest, siis Eestis on oht, et mitmed võimalused mängitakse maha, ütles Vitsur. Praegu on Eesti tekstiiliturg üleujutatud Hiina kaubast, väitis peaministri nõunik.

Vitsur ütles, et kui praegu oleks Eesti tekstiilitööstus kaitstud välistoodete eest, oleks tõenäoline, et selleks ajaks, kui Eestist saab ELi täisliige, on ka siinne tekstiilitööstus konkurentsivõimeline.

Hoiupanga juhatuse liige Aavo Kokk ütles, et Vitsuri loogika on õige, kuid tema esitatud faktid pole tõestamist leidnud. «Ma pole näinud, et turg oleks Hiina toodetega üle ujutatud,» tõi Kokk näite.

Kokk nõustus, et kohalikku tootmist tuleb kasvatada, kuid pole vahet, kas see õnnestub kohaliku kapitali või Lõuna-Aasia kapitali ekspansiooni tulemusel. «Vitsur kaitseb vaid üksikute töösturite huvisid,» väitis Aavo Kokk.

«Marat sooviks väiksemat riigipoolset sekkumist,» kinnitas ASi KND Marat juhataja Guido Viik. Ta lisas, et ka kohalikku turgu kaitsmata saab arendada konkurentsivõimet ja Eesti tekstiili- ning õmblustööstus on juba praegu konkurentsivõimeline.

Hetkel kuum