13. aprill 1997 kell 22:00

Pankur Ukraina asepeaministriks

Sergei Tigipko, kes varem ei ole valitsuses töötanud, hakkab vastutama majanduse eest.

Ukraina turumajandusreformide üks põhiautoreid Viktor Põntsenõk astus asepeaministri kohalt tagasi protestiks selle vastu, et vanameelne parlament viivitab 1997. a eelarve ja struktuurireformide seadusepaketi vastuvõtmisega. Ametist lahkunud Põntsenõk süüdistas valitsust poliitilise tahte nõrkuses ja soovitas valitsusel täies koosseisus tagasi astuda.

Seaduste puudulikkus ei võimalda jätkata maksude vähendamist, mida reformipoliitikud peavd üheks olulisemaks majanduse toibumise eelduseks. Eelmisel aastal vähenes Ukraina kogutoodang 10%, mis on halvimaid näitajaid SRÜ riikide seas. Ühtlasi ei võimalda viivitus hankida välislaene, et lappida 3,1 miljardi dollari suurust eelarvepuudujääki, ning sunnib järjest rohkem raha hankima siseobligatsiooniturul.

Sergei Tigipko on nagu president Leonid Kut?ma ja peaminister Pavlo Lazarenko pärit nn Dnepropetrovski rühmitusest, kes peab Donbassi rühmitusega ägedat võitlust poliitilise võimu pärast.

Nagu ütles parlamendi rahandus- ja panganduskomitee mõjukas esimees Viktor Suslov, näitab käesolev ametissenimetamine, et «piirkondlik tegur personalipoliitikas on jäänud muutumatuks».

Privatbank, mille Sergei Tigipko asutas 1992. aastal, on kujunenud riigi suurimaks kommertspangaks ning see oli 1994. aasta presendivalimiskampaania ajal Leonid Kut?ma üks suuremaid rahalisi toetajaid.

Nagu Venemaal on finantsrühmitused asunud endale looma meediaimpeeriumi, kuulub ka Privatbankile televisioonijaam ja Kiievi suurim päevaleht, mis annavad talle suure mõju 1997. aasta parlamendivalmiste ja 1999. aasta presidendivalimiste eel. FT

Hetkel kuum