15. mai 1997 kell 22:00

Jaan Toomiku näitus -- läbikukkumine või õnnestumine?

Jaan Toomiku näitus

Eesti kunstimuuseumi Rüütelkonna hoones Kiriku plats 1

avatud kuni 25. maini K--P kell 11--18

Tegemist on rahvusvaheliselt tunnustatud kunstniku Jaan Toomiku seni ulatuslikuma näitusega Eestis. Esindatud on nii tema maalilooming kui kõmulised videoinstallatsioonid.

Näitus tervikuna tekitas vastakaid tundeid. Sügava mulje avaldasid suures saalis olnud tööd, milles väljendus minu jaoks samaaegselt ürgse looduse kutse ja lapsemeelsus, tänapäeva ja looduse vastuolu, inimese püüe puhastuda. ?amanistlik lähenemine mulle meeldib. Ülejäänud maalid ja installatsioonid muljet ei avaldanud. Ilmselt seetõttu, et mulle ei meeldi tumedad toonid.

Mulje jäi positiivne nagu kõigilt Toomiku näitustelt. Tema näitus on intrigeeriv. Kõige suuremat huvi pakkusid videoinstallatsioonid, need panevad alati mõtlema. Kui räägime kommertskunstist, siis Toomiku puhul võib rääkida antikommertsiaalsusest. Esmalt tundus, et Toomik on tavainimesest sammu võrra ees. Tegelikult on tavainimene temast vist paar sammu taga.

Toomiku kunstile ei saa läheneda mõõdupuuga meeldib--ei meeldi. Esteetika pole tema loomingus kuigi olulisel kohal, küll aga inimeste psühholoogilised stereotüübid. Ta esitab alati väljakutse publiku kultuurilistele eelarvamustele. Publik läheb õnge ja hakkab lärmakalt oma seisukohti avaldama ning reedab oma käitumisega kõik ühiskondlikud kultuurihoiakud.

Hetkel kuum