15. mai 1997 kell 22:00

Poola sai uue energiaseaduse

Poole aasta pärast jõustuva seadusega loobub Poola sotsialismiaegsetest eeskirjadest, mis kaitsesid energiatootjaid pankrotistumise eest ning millega energiasektor kuulus tööstusministeeriumi otsealluvusse.

Seaduse kohaselt loodaks Poolas energiajärelevalve agentuur, mis hakkab eraelektritootjatele litsentse välja andma ning kehtestab ametlikud elektritariifid.

Eratootjatele tagatakse riigiettevõtetega võrdne juurdepääs riiklikule elektrivõrgule, mida seni on kasutada saanud vaid suured riigile kuuluvad elektrijaamad. Välismaistele elektritootjatele automaatset juurdepääsu elektrivõrgule seadus ei taga.

Tööstusministeeriumi teatel on kavas kahe aasta jooksul pärast uue seaduse kehtima hakkamist elektri hinnad vabaks lasta.

Energiaseadus näeb ette ka konkurentsi loomist -- nimelt peavad suured elelektrijaamad hakkama osalema oksjonitel, kus sõlmitakse elektrivarustuse lepinguid. Seni on tarbijad ostnud elektrit neile lähimast elektrijaamast rahandusministeeriumi kehtestatud hinnaga.

Seadus loob eelduse ka elektrihindade piirkondlikule erinevusele, sõltuvalt kohaletoimetamise kuludest.

Valitsusametnike sõnul valmistab uus energiaseadus ette energiasektori erastamist. Aastaks 2000 kavatsetakse erastada kõik väikesed ja mõned suuremad elektrijaamad. Erastamine toimuks aktsiate müügi teel nii kohalikele kui välisinvestoreile.

Poola energiasektoris töötab 120 000 inimest ja selle arvele langeb viis protsenti Poola sisemajanduse kogutoodangust, mis prognooside kohaselt peaks sel aastal ulatuma 427 miljardi zlotini (98 miljardit krooni). REUTER-ETA

Hetkel kuum