• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Poola sai uue energiaseaduse

  Poole aasta pärast jõustuva seadusega loobub Poola sotsialismiaegsetest eeskirjadest, mis kaitsesid energiatootjaid pankrotistumise eest ning millega energiasektor kuulus tööstusministeeriumi otsealluvusse.
  Seaduse kohaselt loodaks Poolas energiajärelevalve agentuur, mis hakkab eraelektritootjatele litsentse välja andma ning kehtestab ametlikud elektritariifid.
  Eratootjatele tagatakse riigiettevõtetega võrdne juurdepääs riiklikule elektrivõrgule, mida seni on kasutada saanud vaid suured riigile kuuluvad elektrijaamad. Välismaistele elektritootjatele automaatset juurdepääsu elektrivõrgule seadus ei taga.
  Tööstusministeeriumi teatel on kavas kahe aasta jooksul pärast uue seaduse kehtima hakkamist elektri hinnad vabaks lasta.
  Energiaseadus näeb ette ka konkurentsi loomist -- nimelt peavad suured elelektrijaamad hakkama osalema oksjonitel, kus sõlmitakse elektrivarustuse lepinguid. Seni on tarbijad ostnud elektrit neile lähimast elektrijaamast rahandusministeeriumi kehtestatud hinnaga.
  Seadus loob eelduse ka elektrihindade piirkondlikule erinevusele, sõltuvalt kohaletoimetamise kuludest.
  Valitsusametnike sõnul valmistab uus energiaseadus ette energiasektori erastamist. Aastaks 2000 kavatsetakse erastada kõik väikesed ja mõned suuremad elektrijaamad. Erastamine toimuks aktsiate müügi teel nii kohalikele kui välisinvestoreile.
  Poola energiasektoris töötab 120 000 inimest ja selle arvele langeb viis protsenti Poola sisemajanduse kogutoodangust, mis prognooside kohaselt peaks sel aastal ulatuma 427 miljardi zlotini (98 miljardit krooni). REUTER-ETA
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Autojuhtide puudus sundis Briti valitsust järele andma
Suurbritannia peaks varsti teatama ajutistest viisadest autovedajatele, et vähendada suurt tööjõupuudust, vahendab Reuters.
Suurbritannia peaks varsti teatama ajutistest viisadest autovedajatele, et vähendada suurt tööjõupuudust, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: Enefiti börsidebüüt, krüptovarad ja mure hariduse pärast
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.