• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Turud teadmatuses

  Veel nädal tagasi Wall Streetil korraldatud küsitluses oli 73 protsenti vastanutest veendumusel, et intressimäärade tõus on otsustatud. Vahetult enne keskpanga otsuse päeva ei olnud aga enam palju neid, kes oleksid söandanud föderaalreservi sammu kaljukindlalt ennustada.
  Märtsi lõpus tõstis föderaalreserv keskpanga intressi 0,25 protsendi võrra 5,50 protsendile. Siis olid aktsiaturud üksmeelel, et tegemist on avalöögiga kevadel ja suvel järgnevatele intressimäärade tõstmistele.
  Nüüd on arvamused muutunud. Üks selle põhjus on börsiettevõtete esimese kvartali väga head majandustulemused, mis annavad alust arvata, et kõrged aktsiakursid on ehk siiski õigustatud.
  Veelgi olulisem on aga see, et kardetud inflatsiooni ei paista esialgu kuskilt. USA majandus on edenenud endiselt hoogsalt, kuid ilma ülekuumenemise tunnusteta.
  Seda on tulnud möönda ka keskpanga esimehel Alan Greenspanil, kes nädal tagasi prognoosis majanduskasvu aeglustumist tänavuse ja tuleva aasta alguses.Wall Street imestas kohe, kas see on kohane avaldus mehe suust, kes kavatseb majandust jahutada järjekordse intressitõusuga. Ilmselt mitte.
  Läinud nädalal avaldati rida indekseid mitmete majandusnäitajate kohta. Neid uuriti eriti hoolikalt, et välja lugeda kaalukausi kaldumist ühele või teisele poolele.
  Juuresolevas tabelis toodud majandusnäitajates ei ole märkigi ülekuumenemisest. Pigem vastupidi. Majanduse kasvutempo on pärast seitset buumiaastat aeglustumas, mis võimaldaks keskpangal jääda äraootavaks ning jätta intressimäärad muutmata.
  Samas peab meeles pidama, et ka inflatsioon ei olnud enne märtsikuu intressimäärade tõusu kontrolli alt valla pääsenud. Alan Greenspan ongi viimasel ajal kõnelenud eelkõige ennetavast intressipoliitikast, mis ei pruugigi niivõrd avaldatud majandusnäitajatest sõltuda.
  Kallis dollar on hoidnud importkauba hinnad kontrolli all, kuid nüüd, kui dollar on hakanud langema, võib inflatsioon saada uut hoogu importkaupade hinna tõusu kaudu.
  Kuivõrd föderaalreservi võimalik otsus intressimääru tõsta mõjutab aktsiakursse, võib prognoosida märtsikuise intresside tõstmise baasil. Seda põeti mõnda aega, kuid viimastel nädalatel on aktsiaindeksid taas rekordeid löönud. Niisamuti võib minna ka nüüd. KL
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Triinu Järviste: kas Eesti haiglaid tohib piiramatult rahastada?
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Andmekaitsele läbi sõrmede vaatamine maksab miljoneid
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.