19. mai 1997 kell 22:00

Turud teadmatuses

Veel nädal tagasi Wall Streetil korraldatud küsitluses oli 73 protsenti vastanutest veendumusel, et intressimäärade tõus on otsustatud. Vahetult enne keskpanga otsuse päeva ei olnud aga enam palju neid, kes oleksid söandanud föderaalreservi sammu kaljukindlalt ennustada.

Märtsi lõpus tõstis föderaalreserv keskpanga intressi 0,25 protsendi võrra 5,50 protsendile. Siis olid aktsiaturud üksmeelel, et tegemist on avalöögiga kevadel ja suvel järgnevatele intressimäärade tõstmistele.

Nüüd on arvamused muutunud. Üks selle põhjus on börsiettevõtete esimese kvartali väga head majandustulemused, mis annavad alust arvata, et kõrged aktsiakursid on ehk siiski õigustatud.

Veelgi olulisem on aga see, et kardetud inflatsiooni ei paista esialgu kuskilt. USA majandus on edenenud endiselt hoogsalt, kuid ilma ülekuumenemise tunnusteta.

Seda on tulnud möönda ka keskpanga esimehel Alan Greenspanil, kes nädal tagasi prognoosis majanduskasvu aeglustumist tänavuse ja tuleva aasta alguses.Wall Street imestas kohe, kas see on kohane avaldus mehe suust, kes kavatseb majandust jahutada järjekordse intressitõusuga. Ilmselt mitte.

Läinud nädalal avaldati rida indekseid mitmete majandusnäitajate kohta. Neid uuriti eriti hoolikalt, et välja lugeda kaalukausi kaldumist ühele või teisele poolele.

Juuresolevas tabelis toodud majandusnäitajates ei ole märkigi ülekuumenemisest. Pigem vastupidi. Majanduse kasvutempo on pärast seitset buumiaastat aeglustumas, mis võimaldaks keskpangal jääda äraootavaks ning jätta intressimäärad muutmata.

Samas peab meeles pidama, et ka inflatsioon ei olnud enne märtsikuu intressimäärade tõusu kontrolli alt valla pääsenud. Alan Greenspan ongi viimasel ajal kõnelenud eelkõige ennetavast intressipoliitikast, mis ei pruugigi niivõrd avaldatud majandusnäitajatest sõltuda.

Kallis dollar on hoidnud importkauba hinnad kontrolli all, kuid nüüd, kui dollar on hakanud langema, võib inflatsioon saada uut hoogu importkaupade hinna tõusu kaudu.

Kuivõrd föderaalreservi võimalik otsus intressimääru tõsta mõjutab aktsiakursse, võib prognoosida märtsikuise intresside tõstmise baasil. Seda põeti mõnda aega, kuid viimastel nädalatel on aktsiaindeksid taas rekordeid löönud. Niisamuti võib minna ka nüüd. KL

Hetkel kuum