3. juuli 1997 kell 22:00

Dollar ületas 14 krooni piiri

Kolmapäeva pärastlõunal tõusis dollar üle 1,75 DEMi ehk 14,00 krooni taseme. Dollari hoogne tõus jeeni suhtes algas juba varem, nimelt Aasia turgudel, kui Tai keskpank otsustas loobuda bahti fikseeritud kursist ja minna üle valuutakorvi süsteemile. Jeeni languse suhtes oli see pigem küll ajend kui põhjus, sest investorid, kes olid jeeni kursi üles ajanud 114,95 USD/JPYni, otsisid head momenti kasumivõtmiseks.

Kolmapäeva õhtul kerkis Suurbritannia naelsterling Saksa marga suhtes ööpäevaga 5,4 penni võrra 2,939 margani (23,51 kroonini), mis on viimase viie aasta kõrgeim kurss. Kursitõusu põhjustas Briti valitsuse eelarve, mis analüütikute arvates ei ole piisavalt karm hoidmaks inflatsiooni kontrolli all ja Inglise pank tõstab järgmisel nädalal intressimäärasid. Naela kerkimine aitas kaasa ka dollari edasisele tõusule ja USA föderaalreservide kolmapäevane otsus jätta intressimäärad muutumatuks erilisi muutusi endaga kaasa ei toonud. Siiski tõusis dollar viimaste aastate kõrgeimale kursile 1,7566 DEMi e 14,05 krooni.

Eile avaldatud USA tööhõive näitajad, mis olid veidi nõrgemad, kui oodati, viisid ootamatu reaktsioonina dollari kiiresti 1,7474 DEMi ehk 13,98 kroonini. Õhtul oli dollari kurss veidi alla 14 krooni.

Hetkel kuum