13. juuli 1997 kell 22:00

Majandusbuum on käivitumas

Soomes ja Rootsis teevad juulis tööd vaid politseinikud ja tuletõrjujad, enamik ettevõtteid on oma kontoriuksele riputanud sildi «Puhkus» ja naudivad suvemõnusid. Põhjala suurim majandusleht Dagens Industri ilmub korra nädalas, sadakonnast toimetuse töötajast teeb tööd vaid paar inimest.

Meil käib vaatamata ideaalsetele suveilmadele elav äritegevus edasi. Firmajuhid tulevad Pärnu rannast oma kontorisse tagasi, et täita klientide nõudmisi. Eestis pole veel kombeks end kesksuvel täienisti puhkusele pühendada.

Statistika näitab, et tööstustoodang on kasvanud, firmade poolaastatulemused ületavad prognoose, suvisel börsil valitseb pigem märtsile või septembrile omane buum. Uued krediidiliinid on toonud odavaid laenuressursse. Eestiga ollakse valmis pidama läbirääkimisi euroliidu laiendamise esimesel ringil. Pessimistidki on sunnitud möönma, et majandus areneb kiirelt ja jõudsalt.

Märgid üldisest jõukuse kasvust ajendavad vasakpoolsemaid poliitikuid lõikama profiiti ümberjagamistest. Jutud astmelisest tulumaksust on jõudmas parlamendiseinte vahele. Valitsusasutustel on tekkinud ambitsioonid elada laialt ja jõukalt nagu kolleegid ELi vanades riikides.

Austatud rahvaasemikud ja ametiühingutegelased, ootaksime ehk veel mõne aasta! Praeguse arengutempoga ei lähe enam kaua aega, mil meil on nii palju jõukust, et välja kannatada mõni sotsiaalne eksperiment. Täna aga laskem ettevõtjal tegutseda vabades raamides. Ärgem unustagem, et rikkuse ja arengu tagab eraettevõtja edukus, mitte ametnike hool ja armastus.

Kui õnnestub pahempoolseid vaos hoida, on sügisel oodata majanduse arengus buumi, mille kõrval kahvatub kõik tänini saavutatu.

Hetkel kuum