22. juuli 1997 kell 22:00

EL valmistub laienemiseks

Läinud nädalal valis Euroopa komisjon kümnest liikmekandidaadist läbirääkimisteks välja teatavasti kuus riiki -- Eesti, Ungari, Poola, T?ehhi, Sloveenia ja Küprose --, kuid see ei tähenda, et ülejäänud kandidaadid oleksid määratud lõputule ootamisele. Soodsa arengu korral võivad nad läbirääkimistele pääseda juba 1998. a detsembris.

Nagu näitab ELi pikaajalise eelarve arutelu, on majandus- ja valuutaliiduks valmistuvad ELi liikmesriigid kindlalt otsustanud, et nad ei kavatse suurendada kulusid seoses uute riikide vastuvõtmisega. Aastani 2002 moodustavad ELi kulud 1,27% liikmesmaade rahvamajanduse kogutoodangust (GNP) ja põhiosa sellest neelab ELi ühine põllumajanduspoliitika. Nüüd on EL otsustanud teha kaugeleminevaid struktuuri- ja põllumajandusreforme ning säästa sel moel kuni 45 miljardit ECUd, mis läheb alates aastast 2000 uute riikide ELiga kohanemise toetuseks.

Esimesed kandidaatriigid valiti välja konkreetsete majanduslike ja poliitiliste kriteeriumide alusel ja nende täitmist hakatakse iga aasta kontrollima. See tähendab, et lõplikult ei ole kõrvale jäetud ühtegi riiki, vaid niipea kui riik suudab kriteeriumid täita, avab see talle tee ELi liikmeks pürgimise läbirääkimistele, kinnitas Euroopa komisjoni rahandusvolinik Yves-Thibault de Silguy. Tegelikult ei vasta Euroopa Liidu liikmesmaale esitatavatele nõuetele ükski pürgijariik, kuid kõige lähemal sellele on Poola ja Ungari, järgnevad T?ehhi, Sloveenia ja Eesti. DI-FT

Hetkel kuum