24. juuli 1997 kell 22:00

Eesti tööstus areneb kiiremini

Leedu tööstus müüs esimesel poolaastal kaupu 8,4 miljardi liti väärtuses ehk vaid 0,1 protsenti rohkem kui möödunud aastal samal ajal. Läti tööstustoodang kasvas esimesel poolaastal mullusega võrreldes 0,7 protsenti.

Nii Eestis kui Lätis on kiireima kasvuga puidu töötlemine. Eestis kasvas see 52,7 protsenti ja Lätis 24,4 protsenti.

Eesti tööstustoodangu kiire kasv on analüütikute hinnangul peamiselt kiire ja eduka erastamise tulemus. «Võrreldes Läti ja Leeduga on Eestis erastamisega palju kaugemale jõutud, erastatud ettevõtted on hakanud kiiresti arenema,» ütles majandusministeeriumi tööstuspoliitika osakonna peaspetsialist Fred-Georg Loit.

Eesti tööstusettevõtete toodangu müük kasvas esimesel poolaastal püsivhindades 12,7 protsenti võrreldes möödunud aasta sama ajaga. Töötleva tööstuse ettevõtted müüsid sealhulgas toodangut 16,2 protsenti rohkem, jooksevhindades 24,5 protsenti rohkem.

Loidi sõnul pole tööstustoodangu müügi äkilises kasvus midagi imelikku, sest alustati väga madalalt tasemelt.

«1996. aastal oli eelmise aastaga võrreldes tõus vaid 0,9 protsenti. Kui nüüd jagada selle aasta kasv kahe aasta peale, saame päris tavalise tulemuse,» märkis ta.

Loidi sõnul on eriti positiivne toiduainetetööstuse kiire kasv, kuna selle tööstusharu osatähtsus töötlevas tööstuses on 28,8 protsenti.

Toiduainetetööstuse müük kasvas 1996. esimese poolaastaga võrreldes jooksvates hindades 18 protsenti ja võrreldavates hindades 15,6 protsenti, mis näitab, et toiduainete hinnad pole aasta jooksul oluliselt tõusnud.

Kõige kiiremini on kasvanud metsa- ja puidutööstuse toodete müük, samas on selle osatähtsus töötlevas tööstuses 13,1 protsenti. BNS

Hetkel kuum