5. august 1997 kell 22:00

Dollar üle 15 krooni ning tõuseb

Kui veel teisipäeval kahtlesid paljud, mida Bundesbank dollari rekordtõusude peale ette võtab, siis kolmapäeval olid analüütikud üsna enesekindlad. Kui sakslased otsesest sekkumisest loobusid, leiti et Buba arsenal ongi äärmiselt napp ja intressimäärade tõstmine küllalt ebatõenäoline. Maaklerid seadsid sihte 1,9 marga tasemele ning mõned julgemad arvasid ka 2,0 marka dollari eest üsna realistlikuks. Hommikul ja pealelõunal oli dollar mitmel korral üle 1,88 marga ning ehkki õhtul hind veidi langes, püsis Eesti krooni/dollari kurss tasemel üle15 krooni. Jeeni vastu tugevnes dollar üle 119 jeeni taseme.

Dollari tugevuse põhjustavad ühelt poolt endiselt tugevad majandusnäitajad ning jätkuvad spekulatsioonid intressimäärade võimalikust tõstmisest. Teiselt poolt on Saksa majandus ühinemise järgselt habras ning seetõttu ei peeta intressimäärade tõstmist tõenäoliseks. Samuti ei usuta interventsioonide tõhususse, kui majandusnäitajad toetavad tugevat dollarit. Saksa Ifo instituudi ökonomist hoiatas siiski, et 1,9 marga tase sunnib Bundesbanki radikaalseid meetmeid kasutusele võtma. Mark langes ka teiste Euroopa valuutade, eriti naela vastu.

Soome mark tõusis Saksa marga vastu 2,98 FIM/DEM ehk 2,69 Eesti kroonini. Tugevnes ka Rootsi krooni, mis õhtul oli tasemel 4,3 krooni marga eest ehk 1,86 EEK/SEK.

USA väärtpaberiturud kaotasid mõnevõrra oma senisest entusiasmist ning hommikul tõusis veidi vaid Nasdaq. Õhtupoolel jõudis Dow siiski taas positiivsele pinnale.

Hetkel kuum