21. august 1997 kell 22:00

Honda hõivab Leedu taksoturgu

Estauta juht Heido Kivirand lausus, et Eesti Honda toodangu esindaja AS Veho Eesti müüs autod Leetu Estautale, kes korraldas koostöös Hansa Liisingu tütarfirma Hanza Lizingasega nende liisimise Ekspres Taksile.

Ekspres Taksi puhul on tegemist taksofirmaga, kes võitis Vilniuse linnavalitsuse korraldatud konkursil lennujaamas taksoteenuse pakkumise ainuõiguse, rääkis Kivirand.

Veho Eesti tegevjuht Mart Kõpper lausus, et esialgu anti Ekspres Taksile üle 46 Honda Accord mudeli sõiduautot, millega pakutakse taksoteenust Vilniuse lennujaamas. Autod liisitakse kolmeks aastaks, Ekspres Taksi ostab selle aja jooksul kõik autod välja, rääkis Kõpper.

Kaugemas perspektiivis kavatseme oma tegevust laiendada ka Vilniuse kesklinnas ja raudteejaamas. Kiviranna sõnul on küsimus praegu vaid selles, kui ruttu jõutakse Ekspres Taksit autodega varustada.

Kõpperi ütlusel lisandub detsembris taksofirmale veel 50 Honda marki sõidukit. Nendest 30 on Jeep CRVd ja 20 Honda Accordid. Kõpper ütles, et Ekspres Taksi puhul on tegemist Vilniuse esimese taksofirmaga, kes võtab kasutusele uued autod.

Kivirand selgitas, et seniajani sõidavad Leedus taksodena ringi 10--20 aastat vanad autod, mis on peamiselt pärit Saksamaalt. Põhiline skeem töötab nii, et tuuakse Saksamaalt kasutatud auto, siis ostab eraettevõtjast taksojuht mingilt firmalt väikese raha eest logo kasutamise õiguse ja sõidab autoga seni, kuni see muutub sõidukõlbmatuks, ütles Kivirand. Kui auto on läbi, minnakse Kivirandi sõnul Saksamaale uue järele.

Alates septembri algusest peaks Estauta muutuma Veho Lietuvaks, rääkis Kõpper. Nime muutmine on Kivirandi sõnul veninud, kuna Leedus kuulub riigi nime sisaldavate firmade registreerimisele nõusoleku andmine valitsuse kompetentsi. Peale Vilniuses tegevust alustava diileri on Hondal Leedus üks diiler Kaunases ja teine Klaipedas. Lisaks Honda-müüjatele tegutsevad väljaspool Eestit siinseist automüüjaist veel Nissani maaletoojad ning Toyotade turustamisega tegelev Amserv Grupp, kes pakub Lätis küll autode liisingteenust.

Hetkel kuum