24. august 1997 kell 22:00

EKTK on metsamüügi uue korra vastu

EKTK hinnangul ei vasta riigi ega ettevõtjate huvidele riigimetskondade orienteerimine majandustegevusele, mis loob konkurentsieelise, seisab pöördumises peaministrile. Eelnõu kohaselt töötab riigimetskond üles raielanke või korraldab ülestöötamise ettevõtjate poolt, kellega on sõlmitud leping riigihangete seaduse kohaselt.

Korruptsiooniohu loob EKTK väitel määramatus, millal võib metsa müüa eelläbirääkimistega pakkumisel. Järelikult tuleks määrata see kindlaks või põhjendamatu müügiviis määrusest välja jätta, soovitab EKTK.

EKTK teeb ettepaneku loobuda metsa müügi võimalusest kokkuleppehinnaga. Eelnõu lubab müüa kohalikele elanikele küttepuid, palki kuni 100 000 krooni maksumuses kvartali jooksul või vajaduse tekkel Eestis töötleva tööstuse esindajatele, mis EKTK hinnangul on otseselt korruptsiooni soosiv.

Eelnõu lubab kokkuleppehinnaga metsa müüa ka juhul, kui ostjat ei õnnestu leida teisel oksjonil. «Müügi korraldajal on võimalik kõrgele aetud alghinnaga saavutada situatsioon, kus avalikul pakkumisel ostjat leida ei õnnestu,» põhjendavad ettevõtjad.

Ettevõtjate hinnangul on mõeldav metsa müük kokkuleppehinnaga vaid proovipartiina, kuid siis tuleb täpsustada proovipartii mõiste.

«Ainult väärtuseline kriteerium ei ole aktsepteeritav,» tõdeb EKTK. Eelnõus on lubatud müüa kokkuleppehinnaga proovipartii, mille koguväärtus ei ületa 100 000 krooni.

Peaministri majandusnõunik Ardo Hansson kinnitas, et valitsus otsib lahendusi, mis oleks vastuvõetavad riigile ja ettevõtjatele. «Tuleb aeg maha võtta ja lahendus leida,» sõnas ta.

Metsa müügi korra määrus pidanuks olema valitsuses arutusel eelmisel teisipäeval, kuid peaminister Mart Siimann otsustas selle viimasel hetkel välja jätta. «Nädala pärast on ta kindlasti arutusel,» lubas keskkonnaminister Villu Reiljan eelmisel teisipäeval.

«Täpset ajastust ei oska öelda, aga teisipäeval (homme -- toim) on seda küll vara arutada,» sõnas Hansson. Parem võtta aega ja korralikult teha, lisas ta.

Hetkel kuum