• OMX Baltic−0,24268,95
 • OMX Riga−0,12924,93
 • OMX Tallinn−0,311 742,78
 • OMX Vilnius−0,06999,52
 • S&P 5001,085 564,41
 • DOW 300,3240 415,44
 • Nasdaq 1,5818 007,57
 • FTSE 1000,538 198,78
 • Nikkei 2250,4139 761,03
 • CMC Crypto 2000,000,00
 • USD/EUR0,000,92
 • GBP/EUR0,001,19
 • EUR/RUB0,0095,68
 • OMX Baltic−0,24268,95
 • OMX Riga−0,12924,93
 • OMX Tallinn−0,311 742,78
 • OMX Vilnius−0,06999,52
 • S&P 5001,085 564,41
 • DOW 300,3240 415,44
 • Nasdaq 1,5818 007,57
 • FTSE 1000,538 198,78
 • Nikkei 2250,4139 761,03
 • CMC Crypto 2000,000,00
 • USD/EUR0,000,92
 • GBP/EUR0,001,19
 • EUR/RUB0,0095,68
 • 04.09.97, 01:00

Tagasihoidlik turumiljonär Kebina

Mul pole mõtet omada ainult ühte äri, räägib Mati Kebina. «Parem olgu neid rohkem, sest kui üks pankrotti läheb, ei taba selle omanikku veel majanduslik häving,» on tema põhimõte.
Kebinale kuuluva ajakirja Spordielu tegevtoimetaja Urmo Soonvald leiab, et ilmselt tegeleb tema leivaisa nii erinevate ettevõtmistega sellepärast, et oma imagot parandada. «Miskipärast on ikka nii juhtunud, et tagasihoidlik Kebina on sattunud skandaalidesse ja konfliktidesse,» lisab ta. Kebina juhtis mõni aeg tagasi «turumehi» võitluses jaekaupmeestega, kes soovisid turgudelt osa kaupa välja tõrjuda.
Kebinale kuulub neli firmat, millest tuntum on ehk eelmisel aastal keskturgu erastada püüdnud ja praegune Nõmme turu omanik NT Kaubanduse AS.
Kebina firmad rendivad ka Nõmme endise kino Koidu ruume, Kivimäe sauna, Rahumäe poodi ja Patika kultuurimaja Tallinnast 17 kilomeetrit Tartu poole. Lisaks kuulub Kebinale talu Vasalemmas, kus ta peab mesilasi ja lambaid.
Kebina annab välja ajalehti Kultuurimaa, Spordileht ja Sport Kurjer ning ajakirja Spordielu. Kasumit need väljaanded ei tooda, kuid endise sportlasena leian, et need väljaanded on praegu vajalikud, ütleb ta. Teised ettevõtted on omaniku sõnul kasumis.
Turgudest Kebina rääkida ei taha. Keskturuga ei seo mind enam miski, sest seal kuulub võim nüüd maffiale, ütleb ta vaid ja kinnitab, et tema pole kunagi olnud maffiaga seotud. Ometi on tema ainuke pankrot seotud just katusepakkujatega.
See oli viis aastat tagasi, müüsin olümpiateemalisi meeneid, minu investeeringut pidi garanteerime Hansapank, meenutab Kebina. «Viimasel hetkel pank taganes ja ma olin sunnitud raha võtma maffialt,» sõnab ta. «Seda sammu põdesin päris pikalt.»
Omal ajal vahvliäriga alustanud Kebina ütleb, et talle meeldib äri ajada vaikselt ja ilma kärata. «Partneritekski on mul lähedased inimesed -- naine ja ämm,» ütleb ta. Sellegipoolest saadavad tegelikkuses Kebina tegemisi tihti segadused ja skandaalid.
Vene ajal tuli Kebinal tihti tegemist teha võimudega. Näiteks tõi ta aastaid tagasi naistepäevaks lõunast lilli. «Neid müües tuli suur pahandus, sest selline äri oli ju ebaseaduslik,» meenutab Kebina, kes on kandnud vabadusekaotust seoses üleliidulise bensiiniafääriga.
Veel mõne aasta eest, suitsukriisi ajal, organiseeris Kebina süstemaatilisi suitsuvargusi tubakavabrikust Leek. Ise nimetab ta oma tolleaegset tegevust lihtrahva aitamiseks.
Palju kära tekitas ka Kebina ja Silvese ühine keskturu erastamise soov, mis lõppes paari vastastikuste süüdistustega ajakirjanduse veergudel.
Pärast keskturult tagasitõmbumist on Kebina silma visanud Nõmmele, kus tema juhtimise all renoveeritakse Pääsküla kino ja Kivimäe saun.
Pääsküla räämas kinohoonest kaubanduskeskuse ehitamisse on Kebina lubanud investeerida vähemalt 25 miljonit krooni. Pankrotiäärel olnud Kivimäe saunast lubab Kebina teha igati tänapäevase tervisekeskuse ja tahab sinna investeerida viie aasta jooksul umbes 5 miljonit krooni.
Nõmme turule on Kebina lubanud ehitada uue turuhoone, seni on ehitus viibinud maaküsimuste taga. «Ma olen pidanud oma lubadusi ja sinna investeerinud,» ütleb Kebina. Tõepoolest, veidi värskema ilme on Nõmme turg viimaste aastate jooksul saanud, investeeritud on sinna 1,7 miljonit krooni.
Nõmme linnaosa asevanem Jüri Jõgeda leiab, et Kebina on usaldusväärne ärimees. «Minu arvates pole ta Nõmme turule investeerimislubadustega üle pingutanud,» räägib Jõgeda. «Seal ei saa tõesti enne midagi teha, kui maa omand on selge.»
Keskturu erastamise aegu pakkus Kebina turu eest parimat hinda ja lubas investeerida 20 miljonit krooni. Küsimus, kust Kebina tookord lubatud ostuhinna, 30 miljonit krooni, oleks saanud, jääb endiselt vastuseta. Kuna keskturg asub väga perspektiivika koha peal, olid mitmed pangad nõus lubatud investeeringut garanteerima, ütleb ta vaid.
Urmo Soonvald Spordielust ei leia, et Kebina oleks lubaja tüüpi inimene. «Vahel ta muidugi annab kergekäeliselt lubadusi, kuid kes meist seda ei teeks,» ütleb ta. «Pigem lubatakse temale liiga palju.»
Mitmed Kebina ärid on tema tuttavate sõnul läinud luhta sellepärast, et ta on jäänud uskuma äripartnerite lubadusi ja partnereid liigselt usaldanud. Näiteks nii jäid Kebina väljaanded ilma rahastajatest, sõnab Soonvald. «Suured rahatuusad hüppasid viimasel hetkel alt ära.»
Kes need rahatuusad olid, ei taha Soonvald ega Kebina öelda.
Endise allveesportlasena sümpatiseerib Kebinale ujumine. Kuu aega tagasi ujus ta tunniga üle 2,5 kilomeetri laiuse Väikse väina. «Oleks kiiremini ka saanud, aga eksisin merel ära,» sõnab Kebina, kes on ühtlasi ka Eesti ujumisliidu president.
Kebina pole miljonär, kes oma varandust avalikult demonstreeriks, kui ehk autod välja arvata. Kebinate peres on igal pereliikmel oma auto, lisaks veel paar mikrobussi, kuhu mahub kogu pere. Perekonnapea ise sõidab aasta vana kurvasilmse Mercedesega. «Kuigi auto on väga hea, pole ma krooniline kihutaja,» ütleb Kebina. «Aga eeskirju rikun küll vist oma paarkümmend korda päevas.»
Kebinale on raske ligi pääseda, ta on tagasihoidlik ja püüab vältida avalikkuse tähelepanu. Tema ümbruski räägib lihtsusest -- pole tal uhket kontorit, läbi trellitatud akna välja vaadates paistab vaid igapäevane turumelu.
«Kui mõni mees on nõus välja käima hiigelsummasid, et pääseda avalikkuse ette, siis Kebinaga on vastupidi,» ütleb Urmo Soonvald. «Tema maksaks, et rahu saada.»

Seotud lood

 • ST
Sisuturundus
 • 18.07.24, 11:28
Kulla hind hüppas uute rekorditeni, 2500 dollari tase on käeulatuses
Kulla hind tõusis nii dollaris kui euros uute rekorditeni. Turgude hinnangul on pärast Föderaalreservi juhi Jerome Powelli esmaspäevast sõnavõttu aina tõenäolisem, et keskpank otsustab juba septembris intressimäärasid kärpida. Just see andis lühiajalist pilti vaadates kullale tõuke ületada maikuus saavutatud tipud.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele