7. september 1997 kell 22:00

Tiit Vähi suundub ettevõtlusse

Ekspeaminister asutab konsultatsioonifirma

«Minu elus on olnud kolm etappi -- õppimine, Valga autobaas ja poliitika, nüüd on ees neljas -- üksiküritaja majanduses,» ütles Tiit Vähi. «Mul on kogemusi, mida kasutada,» lisas Vähi.

Tiit Vähi sõnul on praegu veel vara lähemalt rääkida, millega täpsemalt tegelema hakkab. On mitu võimalust, mille vahel kaaluda, teatas ta. «Arvan, et inimene peab tegema seda, mida on õppinud,» märkis Vähi.

Majanduses on vaja enne midagi teha ja siis rääkida, selgitas Vähi. Poliitikas on kombeks enne rääkida ja siis tegutsema asuda, sõnas ta. Kuigi üritasin ka peaministrina rääkida sellest, mis tehtud, täpsustas Vähi.

Poliitikast lahkumine oli Vähi sõnul erakonnakaaslastega ammu kokku lepitud. «Juba siis, kui andsin peaministri koha üle, leidsin, et olen üleminekuaja ülemus,» põhjendas Vähi.

Vähi tõrjus spekulatsioonid, et asub juhtima Eesti majanduselus olulist rolli mängivat suurettevõtet. «Ma ei ole kindel, et minust saaks hea ettevõtte tegevjuht,» põhjendas ta.

Ühe tuntud ettevõtja sõnul ei kujuta ka tema ette Tiit Vähit ettevõtte tegevjuhina. Loogiline oleks luua valdus- või investeerimisfirma, mis juhiks Tiit Vähi investeeringuid ja osalust eri firmades, sõnas ta. Samas on tema sõnul loogiline oletada, et tänu oma sidemetele ja kogemusele on Tiit Vähi kasulik nii mõnegi ettevõtte nõukogu liikmena.

Teise ettevõtja sõnul võib Tiit Vähi edasine tegevus olla seotud Hoiupanga juhatuse esimehe kohalt lahkuva Olari Taaliga. Tiit Vähi ja Olari Taal elavad Tallinna vanalinnas ühes majas, Vähi valitsuse ajal liitus Tööstuse ja Ehituse kommertspank Hoiupangaga. Taal on valitud riigi esindajana Eesti Energia nõukogusse ja jätkab tõenäoliselt Hoiupanga nõukogus. Olari Taal kinnitas, et ei tea Vähi edasistest plaanidest midagi.

Vähi tahab olla liider

ASi Mainor juhatuse esimees, Koonderakonna liige Ülo Pärnits avaldas arvamust, et ühe inimese äraminek ei mõjuta poliitilist parteid: «Arvan, et sel pole erilist tähtsust.»

Et Vähi lahkumine poliitikast oluliselt midagi muudaks, ei uskunud ka Eesti kaubandus-tööstuskoja peadirektor Toomas Tamsar.

«Ma ei usu, et Tiit Vähi lahkub poliitikast pikemas perspektiivis,» lisas suurettevõtete assotsiatsiooni juhatuse aseesimees Jüri Käo.

Olles harjunud tegutsema peaministrina, otsuseid ainuisikuliselt vastu võtma, siis nüüd, mil seda võimalust polnud, see Vähit ei rahuldanud, arutles Eesti Maarahva erakonna liider Arnold Rüütel. «Kuivõrd ta kogu aeg tegutses majanduses, kuuldavasti küllaltki aktiivselt isikliku äriga, küllap siis pidas õigeks selles suunas tegutsema hakata,» lisas Rüütel.

«Eks ma saan aru, härra Vähi ei näe endale Eesti poliitikas madalamat kohta kui liidri rolli, praegu pole seda näha ja aktiivne inimene otsib endale alati tegevust,» sõnas riigikogu majanduskomisjoni esimees Tiit Made. Made nentis, et Vähi samm aitab stabiliseerida Koonderakonna siseolukorda ja vähendada vastuolusid.

Made ei seostanud Vähi lahkumist kaitsetollide temaatikaga: «See ei ole absoluutselt tõsiseltvõetav, härra Vähi tegevus ja sõnavõtud kaitsetollide ümber ei olnud niivõrd aatelised, kuivõrd propagandistlikud.»

Reformierakonna peasekretäri Heiki Kranichi sõnul näitab ekspeaministri lahkumine poliitikast seda, et ta on jäänud mitmes olulises vaidluses Koonderakonna sees kaotajaks ning on otsustanud poliitikast tagasi tõmbuda ja otsustajate ringist lahkuda.

«Koonderakonnas saavad tugevamale positsioonile Vähist väiksemate kogemustega poliitikud, kes on olnud Vähiga vastupidistel seisukohtadel,» prognoosis Kranich.

Koonderakonna fraktsiooni esimees Mati Meos kinnitas, et Vähi otsus neid ei üllatanud: «Tal oli valida, kas teha sajaprotsendiliselt poliitikat või tegelda sajaprotsendiliselt majandusega, sest vahevariant ei ole nende rünnakute all võimalik. Rünnakud on tema pihta juba nii tugevad, et ükskõik, mis Eestis kahtlast juhtub, seostatakse kohe temaga.»

Meos avaldas arvamust, et mõne aja pärast tuleb Vähi jõuliselt poliitikasse tagasi.

Hetkel kuum