8. september 1997 kell 22:00

Balti turgudel jätkub tõus

Riia börsil jätkas kõige aktiivsemana ka esmaspäeval Balta kindlustusselts, mis kasvatas veelgi eelmise nädala kasumeid ning näitas 135 000-latist käivet. Maaklerid hindasid Balta tõusuperspektiivi lühemas perspektiivis heaks, ent pikema perioodi jooksul eeldasid hinda stabiliseeruvat, kuna müügihuvilisi polevat. Ametliku nimekirja suurimaks tõusjaks oli aga Daugavpilsi masinaketitehas, mis lisas hinnale 3,6%, tõsi, vaid 2500-latise käibe juures. Ka Unibanka liikus taas pisut ülespoole, kusjuures ostjateks on jätkuvalt just Eesti investorid. Kokkuvõttes tõusis börsi ametlik indeks siiski vaid pool protsenti.

Vilniuse börsil näitasid eile jõudu põhiliselt A-nimekirja aktsiad. Põhinimekirja tõus jäi suhteliselt tagasihoidlikuks ning maaklerite arvates on seal tulemas väike hingetõmbemoment. Pankade rekordtõus peatus ning Hermise hind langes mõnevõrra, kuna Vilniuse pank püsis stabiilsena. A-nimekirjas jätkas tõusu Mazeikiai Nafta, jõudes 23,99 litini ning tõenäoliselt võib lähemal ajal oodata hinna stabiliseerumist, kuna aktsia tundub hetkel olevat küllalt kallis. Uueks täheks peetakse veini- ja mahlatootjat Anyk?iu Vynast, mis eilsele tagasihoidlikule tõusule vaatamata lubab häid kasumeid.

Venemaa kauplemissüsteemi käive kasvas esmaspäeval pisut, kuid jäi endiselt tagasihoidlikuks. RTS-indeks tõusis 1,9% ning kindlat suunda turul ei olnud. Maaklerid ennustavad vaikset nädalat ning ehkki hinnad on hiljutise languse järel jõudnud atraktiivsetele tasemetele, sõltub edasine välisinvestoritest ning USA ja Euroopa turgudel toimuvast.

New Yorgi börs püsis esmaspäeva hommikupoolel tugevana peale kergendust, kui Greenspan ei öelnud reedeses kõnes midagi uut inflatsiooni kohta. Dow oli kõrgemal 45 punkti, Nasdaq kauples rekordkõrguses 1646 ehk 10 punkti kõrgemal nädalalõpu tasemest.

Hetkel kuum