• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pank premeerib optsioonidega

  Hansapanga finantstoodete osakonna juhataja Tõnis Haavel ütleb, et oma töötajale optsiooni tehes (tehing, milles töötaja saab õiguse osta kindel kogus aktsiaid kokkulepitud hinnaga ja kuupäeval) maandab pank riski. Kui aktsia hind on kolme aasta pärast langenud, tähendab see, et panga töötajad on suhteliselt halba tööd teinud, lausub Haavel.
  Ühispanga asepresident Janek Mäggi lausub, et Ühispank tegi oma töötajatele optsiooni 2,6 miljonile aktsiale, mille koguväärtus küünib 400 miljoni kroonini. Optsioonilepingud sõlmitakse Mäggi kinnitusel kolmeks kuni viieks aastaks, kusjuures igal aastal avaneb osa optsioonist.
  Haaveli sõnul pole Hansapank veel kindlalt otsustanud, kui pika aja peale ühe miljoni aktsia optsioonilepingud sõlmitakse. See võib olla üks kuni kolm aastat, lisab ta.
  Tallinna Panga finantsturgude direktor Martti Siimann lausub, et pank on teinud oma töötajatele optsioonid 570 000 aktsiale.
  Siimann selgitab, et optsioon on suunatud ligi 50 inimesele, lisaks on osa aktsiaid veel varus.
  Aktsiaid saab Tallinna Panga juhttöötaja hakata välja ostma kahe aasta pärast ning aktsiad saab välja võtta kolme aasta jooksul. Optsioon on seotud töölepinguga, mis tähendab seda, et optsioon katkeb töölt lahkumisel, selgitab Siimann.
  Hoiupank on müünud optsiooni teel oma juhttöötajatele 350 000 aktsiat. Panga finantsdirektor Priit Haller lausub, et panga nõukogu andis nõusoleku emiteerida optsiooniks veel 350 000 aktsiat.
  Peep Soone Forekspanga väärtpaberite osakonnast ütleb, et pank teeb kahte liiki aktsiate optsioone. Ettevõtte juhatuse liikmetele emiteeritakse igal aastal üks protsent aktsiakapitalist. Aktsiad saab välja osta aasta varem kehtinud hinnaga.
  Ülejäänud Forekspanga töötajad saavad aktsiaid sõltuvalt ettevõtte puhaskasumist. Pank ostab töötajatele pakutavad aktsiad perioodiliselt börsilt.
  Ka Tallinna väärtpaberibörsi juhatuse esimees Helo Meigas lausub, et oma töötajatele tehtavad optsioonid on avalikele ettevõtetele üks parimaid variante nende motiveerimiseks. Ettevõtte aktsia hind kajastab seda, kui hästi selle ettevõtte töötajad oma tööd teevad, märgib Meigas.
  Samas toob Meigas välja tõsiasja, et Eestis puudub töötajatele mõeldud optsioonide teostamise suhtes regulatsioon juhul, kui ettevõte ostab optsiooniks aktsiad börsilt.
  Üldjuhul on avalik ettevõte sunnitud börsi turult ostetud aktsiatest teavitama, kuid samas pole öeldud, millal ta seda tegema peab.
  Meigas toonitab, et börsil noteeritud ettevõttel on kohustus fikseerida aktsia ostuhind töötajale optsiooni tehes mitte madalamaks kui otsuse tegemise päeva sulgemishind.
  USAs tehakse optsioone valdavalt turult ostetud aktsiate abil, kuid Euroopas on rohkem levinud skeem, mille kohaselt tehakse oma töötajatele optsioone aktsiakapitali laiendamise teel.
  Mõni nädal tagasi tõusis Tallinna Panga aktsia paari päevaga üle 40%. Hinnatõusu seostatakse panga hiljem avaldatud otsusega oma töötajatele optsioonid teha, mille tarvis turult aktsiaid osteti.
  Oma töötajatele tehtavate aktsiaoptsioonide puhul, mida teostatakse aktsiate emiteerimise käigus, ei tohi ükski optsioonis osalev isik saada üle 25 protsendi aktsiatest.
  Lisaks tuleb Meigase ütluse kohaselt ära kirjeldada inimeste ring, kes tohivad optsioonis osaleda, emiteeritavate aktsiate arv, fikseeritav hind ning aeg, mille jooksul on töötajal õigus optsiooni kasutada.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Toiduliidu juht: ma ei saa aru, kas meil on sügisel gaasi või ei ole
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Starbucks väljub viimaks Vene turult
Starbucks teatas lõplikust väljumisest Vene turult, kus ketil oli 130 kohvipoodi ja ligi kaks tuhat töötajat.
Starbucks teatas lõplikust väljumisest Vene turult, kus ketil oli 130 kohvipoodi ja ligi kaks tuhat töötajat.
Parimad juhid: avaliku sektori juhtide palgad peavad tõusma
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Soome suurim maasikakasvataja palkab ukrainlaste asemele tailased
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Ehituses mõjutavad otsuseid riik, alampakkujad ja teadmatus
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.