• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Börsiettevõtted pelgavad omanikke

  Suurim börsiettevõte, ligi üheksa miljardi kroonise turuväärtusega Hansapank ei väljasta oma aktsiaraamatut Eesti väärtpaberite keskdepositooriumist, kus see elektroonilisel kujul asub. Selle asemel võtab pank keskdepositooriumist elektroonilise väljavõtte, trükib selle eraldi lehtedele ja müüb aktsionäridele vaheltkasuga edasi. Kui keskdepositoorium väljastab ettevõtte aktsionäridele aktsiaraamatu 700 krooni eest, siis Hansapank küsib sama teenuse eest 9050 krooni.
  Hansapanga analüütik Margus Kisel ütles, et ka tema ei saa aru, miks on aktsiaraamatu hind nii suur. Tema sõnul tuleb esmaspäeval kokku Hansapanga juhatus, kes arutab ka Hansapanga aktsiaraamatu avalikkuse küsimust. Kisel avaldas arvamust, et Hansapanga aktsiaraamat on lähemas tulevikus väärtpaberite keskdepositooriumis nii avalik, kui ta olla saab.
  Aktsiaraamatut polnud nõus eile hommikul väikeaktsionärile väljastama ka AS Merko Ehitus. Merko Ehituse finantsdirektor Ülo Metsaots ütles, et ettevõte annab informatsiooni suuremate investorite kohta. Tema sõnul võivad ettevõtte väikeaktsionärid tunda ennast puudutatuna, kui nende kohta avaldatakse aktsiaraamatust saadud informatsiooni kolmandatele isikutele.
  Eilse tööpäeva lõppedes ütles Metsaots siiski, et aktsionäril on võimalus saada keskdepositooriumist väljavõte ettevõtte aktsiaraamatust, kui aktsionär kirjutab avalduse Merko Ehituse juhatusele. Pärast seda annab Merko Ehitus keskdepositooriumile loa, lisas ta.
  Börsiettevõtetest on väärtpaberite keskdepositooriumile andnud loa väljastada aktsionäri nõudmisel aktsiaraamatut Hoiupank, Ühispank, Forekspank, Tallinna Kaubamaja, Norma, Baltika, Kalev ja Rakvere lihakombinaat.
  Pennu, Leks, Viisnurk, EMV, Estiko ja Klementi on nõus andma väärtpaberite keskdepositooriumile loa väljastada aktsiaraamat pärast aktsionäri sellesisulist soovi.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Roheelektrifirma uuendas börsiga tõotusi
Enefit Greeni börsile tulekuks on üliviljaka pinnase ette valmistanud nii pensionireform kui elektri kõrge hind, aga kas sellele langev tera on kasvujõuline, see alles hakkab selguma, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni börsile tulekuks on üliviljaka pinnase ette valmistanud nii pensionireform kui elektri kõrge hind, aga kas sellele langev tera on kasvujõuline, see alles hakkab selguma, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Morgan Stanley strateeg: tulekul korrektsioon või karuturg
Morgan Stanley strateeg Michael Wilson prognoosib, et praegune pulliturg lõpeb enne aastavahetust korrektsiooni või karuturuga.
Morgan Stanley strateeg Michael Wilson prognoosib, et praegune pulliturg lõpeb enne aastavahetust korrektsiooni või karuturuga.
Raadiohommikus: Enefiti börsidebüüt, krüptovarad ja mure hariduse pärast
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Eesti majaehituse pärandihoidja: aastas jõuan teha kuni 15 palkmaja
Eesti traditsioonilise ehituse hoidmise eripreemia pälvis tänavusel aasta tehasemaja konkursil Võrumaal Vastseliinas asuvas firmas Vipson Projekt käsitööna valminud palkmaja.
Eesti traditsioonilise ehituse hoidmise eripreemia pälvis tänavusel aasta tehasemaja konkursil Võrumaal Vastseliinas asuvas firmas Vipson Projekt käsitööna valminud palkmaja.