11. september 1997 kell 22:00

Villu Reiljan surub metsa müügi korda läbi

«Kui valitsus hakkab nõudma, et ma riigimetsa erastama pean hakkama, siis tänan, mina ei ole see minister,» ütles eile Reiljan. Ta kinnitas, et rääkis peaminister Mart Siimanniga uuest metsa müügi korrast, aga ei soostunud kommenteerima väiteid, et valitsus laguneb, kui metsa müügi korda vastu ei võeta. «Kord kinnitatakse,» väitis Reiljan.

«See, et metsa müügi kord koalitsiooni tülli ajab, ei pea paika,» vahendas valitsuse pressiesindaja Juhan Kivirähk eile Mart Siimanni sõnu.

«Ütlen päris ausalt, ei meie ega maaliit ole seda fraktsioonis arutanud,» kommenteeris maarahva erakonna fraktsiooni esimees Tiit Tammsaar.

Eile pärastlõunal arutati peaministri juures uuesti riigimetsa müügi korda. Eesti kaubandus-tööstuskoda tegi nädal aega tagasi ettepaneku kehtestada metsa müügi kord üheks aastaks piirava tingimusega, et selle korra järgi võib riik müüa ainult kuni viiendiku metsast. Villu Reiljani ettepanek on, et keskkonnaministeerium tagab vähemalt kolme viiendiku aastase puidukoguse müügi kasvava metsana. «Riigil ei ole vaja ettevõtjatega kaubelda,» väitis Reiljan.

Reiljan kinnitas, et valitsus ei ole metsa müügi korra aruteluni jõudnud Mart Siimanni järeleandmiste tõttu ettevõtjatele. «Aga see ei saa kesta lõputult,» väitis ta.

Valitsus arutab uut metsa müügi korda kindlasti teisipäevasel istungil, teatas Juhan Kivirähk.

Kivirähki andmetel esitavad metsaamet ja ettevõtjad esmaspäeval oma arvutused ja otsivad metsa müügi korra osas kompromissi. «Kui kokkuleppele ei jõuta, esitatakse valitsusele eriarvamused ja valitsus teeb poliitilise otsuse,» sõnas Kivirähk.

Keskkonnaministeeriumi esitatud riigimetsa müügi kord jõudis valitsusse juulis, kuid see pole ettevõtjate vastuseisu tõttu seni valitsuse heakskiitu saanud. Metsa müügi kord, mis lubab müüa riigimetsa peale oksjonite ka kokkuleppehinnaga ja kinniste eelläbirääkimiste teel, on langenud metsatööstuse liidu ja Eesti kaubandus-tööstuskoja terava kriitika alla.

Hetkel kuum