15. september 1997 kell 22:00

Hansa Investment loob soomlastele fondi

Hansa Investment Managementi tegevdirektor Aadu Oja ütles, et investeerimisfondi hakkab haldama PCA Hansa Asset Management, mis on Hansa Investment Managementi ja PCA Grupi ühisettevõte. Viimasest kuulub pool Soome kindlustusfirmale Sampo.

Oja ütlusel kavatsetakse fond luua novembris ning tegu oleks avatud tüüpi fondiga.

Fondi põhieesmärk on Oja sõnul investeerida ettevõtetesse, mille aktsiad on hetkel odavad, kuid firma ise suure tulevikupotentsiaaliga. Tema ütlusel ei kavatse loodav fond investeerida firmadesse, mille aktsiatega täna börsil intensiivselt kaubeldakse. «Meie keskendume pikaajalistele investeeringutele,» lisas ta.

Oja hinnangul aitab fondi tegevus Eesti turule spekulatiivse raha kõrvale tuua tasakaaluks pikaajalisi investeeringuid.

Oja hinnangul on tegemist eelkõige Soome jõukatele investoritele mõeldud fondiga.

Tulevikus kavatsetakse Oja väitel analoogse tootega välja tulla ka Eesti investorite jaoks.

Ta lausus, et loodav fond hakkab asuma ka Helsingi väärtpaberibörsi fondide nimekirjas. Kauplemine fondi osakutega toimub Oja ütlusel eelkõige fondi haldaja ehk siis PCA Hansa Asset Managementi kaudu, kusjuures osaku hind fikseeritakse kord päevas.

Praegu pole veel määratud, milline tuleb fondi osaku nominaal, kuid suure tõenäosusega saab hinnaks paar tuhat Soome marka, lausus Oja.

Aadu Oja sõnul on praegu raske öelda, kui suureks kujuneb fondi maht, sest tegu on avatud, mitte aga kinnise fondiga. Ma ei soovi spekuleerida, kuid võin öelda, et me peame hetkel läbirääkimisi mitmete suurte Skandinaavia investoritega, ütles Oja.

Fond ei ole regionaalselt paika pannud portfelli jaotuse, sest alati võib mõnes regioonis leida uue atraktiivse ettevõtte, kuhu võiks investeerida, selgitas Oja.

Hansa Investmenti juhatuse esimees Joakim Helenius ütles, et kuna Soome väikeinvestoritel puudub täpne ülevaade Balti riikide investeerimisvõimalustest ja -tingimustest, pole väikeinvestorid seni julgenud Balti riikide firmadesse investeerida. Heleniuse ütlusel lisab Soome investoritele kindlustunnet ka tõsiasi, et fondi tegevust jälgivad Soome ametiisikud.

Heleniuse ütlusel tegeldakse Soomes fondi haldamisega, kuid investeerimisotsused teeb Hansa Investment Management.

Kuigi fond kavatseb peale Balti riikide investeerida ka Venemaa ja Ukraina ettevõtetesse, tunnevad Soome väikeinvestorid Heleniuse väitel eelkõige huvi Balti riikide vastu. Helenius ütles, et Soome väikeinvestorite hinnangul on Venemaa ja Ukraina turud seotud liiga suure riskiga.

Hetkel kuum