• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Riik võib investeerida Eesti väärtpaberitesse

  Valitsuse otsuse järgi loodavat stabilisatsioonifondi haldab rahandusministeerium. Fondi mahuks on järgmisel aastal planeeritud 500 mln krooni.
  Hansson lausus, et peale mõne välisriigi väärtpaberitesse investeerimise võib kõne alla tulla ka investeerimine Eesti väärtpaberitesse. Samas ta lisas, et praegu oleks siiski kasulikum riiki sissevoolavale rahale vastukaaluks paigutada stabilisatsioonifondi vahendid riigist välja.
  Stabilisatsioonifondi investeerimisotsused võiks Hanssoni hinnangul teha riigikassa.
  Järgmisel aastal loodavast 500 mln krooni suurusest stabilisatsioonifondist moodustaks praeguste kavade järgi 400 mln krooni Eesti Merelaevanduse erastamisest laekunud raha. 50--100 mln krooni tuleks aga riigieelarve ülejäägist. Hansson ütles, et ülejäägi osa tuleb hakata jooksvalt suurendama. Selleks tuleb hakata jooksvalt eelarve kaudu kulutusi kärpima või ka makse tõstma.
  Hanssoni hinnangul on lühiajaliselt kulutuste vähendamise võimalused piiratud, kuid pikemas perspektiivis on see võimalik hariduses ja tervishoius, kus raha kulutatakse ebaotstarbekalt.
  Hanssoni sõnul on stabilisatsioonifondi vahendeid võimalik kasutada perioodidel, kui majandus ei arene enam nii kiiresti nagu praegu. Samuti on võimalik see raha paisata turule hetkel, kui praeguse nõudluse vähendamise asemel on tarvis hakata majanduses nõudlust suurendama. Võimalike kasutusvariantidena nimetas Hansson ka eurointegratsiooniga seotud kulutusi ja loodavatele pensionifondidele stardikapitali kogumist.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Repliik: et kalli elektri talumise valu meenuks ka soojal suvel
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Börs: tehnoloogiasektor tõi turgudele suure tõusu
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid tänase päeva tugeva tõusuga, sest mure koroonaviiruse omikronitüve pärast laabus. Eelkõige osteti tehnoloogiasektori aktsiaid, vahendab Reuters.
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid tänase päeva tugeva tõusuga, sest mure koroonaviiruse omikronitüve pärast laabus. Eelkõige osteti tehnoloogiasektori aktsiaid, vahendab Reuters.
Euroopa aasta idufirmade seast tõusevad esile Wise ja Wolt
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Omikron jõudis Lätti
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.