17. september 1997 kell 22:00

Riik võib investeerida Eesti väärtpaberitesse

Valitsuse otsuse järgi loodavat stabilisatsioonifondi haldab rahandusministeerium. Fondi mahuks on järgmisel aastal planeeritud 500 mln krooni.

Hansson lausus, et peale mõne välisriigi väärtpaberitesse investeerimise võib kõne alla tulla ka investeerimine Eesti väärtpaberitesse. Samas ta lisas, et praegu oleks siiski kasulikum riiki sissevoolavale rahale vastukaaluks paigutada stabilisatsioonifondi vahendid riigist välja.

Stabilisatsioonifondi investeerimisotsused võiks Hanssoni hinnangul teha riigikassa.

Järgmisel aastal loodavast 500 mln krooni suurusest stabilisatsioonifondist moodustaks praeguste kavade järgi 400 mln krooni Eesti Merelaevanduse erastamisest laekunud raha. 50--100 mln krooni tuleks aga riigieelarve ülejäägist. Hansson ütles, et ülejäägi osa tuleb hakata jooksvalt suurendama. Selleks tuleb hakata jooksvalt eelarve kaudu kulutusi kärpima või ka makse tõstma.

Hanssoni hinnangul on lühiajaliselt kulutuste vähendamise võimalused piiratud, kuid pikemas perspektiivis on see võimalik hariduses ja tervishoius, kus raha kulutatakse ebaotstarbekalt.

Hanssoni sõnul on stabilisatsioonifondi vahendeid võimalik kasutada perioodidel, kui majandus ei arene enam nii kiiresti nagu praegu. Samuti on võimalik see raha paisata turule hetkel, kui praeguse nõudluse vähendamise asemel on tarvis hakata majanduses nõudlust suurendama. Võimalike kasutusvariantidena nimetas Hansson ka eurointegratsiooniga seotud kulutusi ja loodavatele pensionifondidele stardikapitali kogumist.

Hetkel kuum