18. september 1997 kell 22:00

Moody's eelistab Poolas endisi kommuniste

Agentuur väidab, et kui neli aastat võimul olnud demokraatlik vasakallianss (SLD) pühapäevastel parlamendivalimistel kaotab, seab see ohtu «Poola senised majanduslikud saavutused». Peamise opositsioonipartei, Solidaarsuse ametiühinguliikumisest välja kasvanud 36 parempartei liidu (AWS) «natsionalistlik-sündikalistlik-populistlikust» sõnumist järeldab Moody's, et see partei «pehmendaks eelarve- ja rahapoliitikat ning pidurdaks erastamisprotsessi».

Tegemist on hoiatusega, mida üleminekumajandusega riigid kuulevad sageli nii rahvusvaheliselt valuutafondilt, maailmapangalt kui finantsmagnaat Georg Soroselt. Poolakad on hoiatusele reageerinud rahulikult, finantsturud seevastu on ebakindlad. Varssavi börs, mis 1996. a tegi läbi enam kui 60protsendilise tõusu, on praegu elutu. Välisinvestorite puudusel ei leia valitsuse võlakirjad ostjaid.

Intrigeerivaks teeb olukorra see, et nii lääne kui Poola rahandusringkonnad teevad panuse ekskommunistide tagasivalimisele, eelistades neid majandusreforme alustanud Solidaarsusele. Põhjus: majandusküsimustes seisavad ekskommunistid Solidaarsusest ning kahest väikeparteist, mis on potentsiaalsed koalitsioonipartnerid, selgelt paremal. Partei nelja võimul oldud aastat hinnatakse edukaks -- need on taganud majanduse 6protsendilise aastakasvu, vähendanud välisvõlga ja eelarvedefitsiiti ning alandanud inflatsiooni.

Solidaarsus, mida toetavad ametiühingud ja katoliku kirik, on seevastu partei, kelle võitu turud ootavad kõige vähem. Kardetakse ka, et partei võib moodustada koalitsiooni põllumeeste parteiga, kes on viimasel neljal aastal blokeerinud mitmed reformid.

Poolal on kaks tugevat garantiid reforme pooldava majanduspoliitika jätkumiseks. Üks on president Alexander Kwasniewski, kelle mandaat kestab aastani 2000.

Teine garantii on Poola keskpank, mis on Euroopa üks kõige iseseisvamaid. Panga praegune direktor Hanna Gronkiwicz-Walts on vastutustundega tasakaalustanud valitsuse tänavuse aasta ekspansiivset eelarvet. Solidaarsuse võidu korral valitakse ta tõenäoliselt ametisse tagasi, kui ta mandaat tuleva aasta aprillis lõpeb. Muul juhul on tõenäoline, et president nimetab panga uueks juhiks praeguse rahandusministri Marek Belka, mis on samuti finantsturgudele vastuvõetav lahendus.

Valimislubadustest hoolimata on Poola kõik valitsused alates 1989. a võtnud kursi majandusreformidele. Täpsemalt aga on kunagised vasakjõud asetunud tsentrist paremale, paremtiib on aga nihkunud vasakule. DI-WP

Hetkel kuum