• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Moody's eelistab Poolas endisi kommuniste

  Agentuur väidab, et kui neli aastat võimul olnud demokraatlik vasakallianss (SLD) pühapäevastel parlamendivalimistel kaotab, seab see ohtu «Poola senised majanduslikud saavutused». Peamise opositsioonipartei, Solidaarsuse ametiühinguliikumisest välja kasvanud 36 parempartei liidu (AWS) «natsionalistlik-sündikalistlik-populistlikust» sõnumist järeldab Moody's, et see partei «pehmendaks eelarve- ja rahapoliitikat ning pidurdaks erastamisprotsessi».
  Tegemist on hoiatusega, mida üleminekumajandusega riigid kuulevad sageli nii rahvusvaheliselt valuutafondilt, maailmapangalt kui finantsmagnaat Georg Soroselt. Poolakad on hoiatusele reageerinud rahulikult, finantsturud seevastu on ebakindlad. Varssavi börs, mis 1996. a tegi läbi enam kui 60protsendilise tõusu, on praegu elutu. Välisinvestorite puudusel ei leia valitsuse võlakirjad ostjaid.
  Intrigeerivaks teeb olukorra see, et nii lääne kui Poola rahandusringkonnad teevad panuse ekskommunistide tagasivalimisele, eelistades neid majandusreforme alustanud Solidaarsusele. Põhjus: majandusküsimustes seisavad ekskommunistid Solidaarsusest ning kahest väikeparteist, mis on potentsiaalsed koalitsioonipartnerid, selgelt paremal. Partei nelja võimul oldud aastat hinnatakse edukaks -- need on taganud majanduse 6protsendilise aastakasvu, vähendanud välisvõlga ja eelarvedefitsiiti ning alandanud inflatsiooni.
  Solidaarsus, mida toetavad ametiühingud ja katoliku kirik, on seevastu partei, kelle võitu turud ootavad kõige vähem. Kardetakse ka, et partei võib moodustada koalitsiooni põllumeeste parteiga, kes on viimasel neljal aastal blokeerinud mitmed reformid.
  Poolal on kaks tugevat garantiid reforme pooldava majanduspoliitika jätkumiseks. Üks on president Alexander Kwasniewski, kelle mandaat kestab aastani 2000.
  Teine garantii on Poola keskpank, mis on Euroopa üks kõige iseseisvamaid. Panga praegune direktor Hanna Gronkiwicz-Walts on vastutustundega tasakaalustanud valitsuse tänavuse aasta ekspansiivset eelarvet. Solidaarsuse võidu korral valitakse ta tõenäoliselt ametisse tagasi, kui ta mandaat tuleva aasta aprillis lõpeb. Muul juhul on tõenäoline, et president nimetab panga uueks juhiks praeguse rahandusministri Marek Belka, mis on samuti finantsturgudele vastuvõetav lahendus.
  Valimislubadustest hoolimata on Poola kõik valitsused alates 1989. a võtnud kursi majandusreformidele. Täpsemalt aga on kunagised vasakjõud asetunud tsentrist paremale, paremtiib on aga nihkunud vasakule. DI-WP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Indrek Teder: raha räägib. Endiselt
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA uute kodude müük langes 9 aasta kiireimas tempos Kõrged laenuintressid survestavad nõudlust
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Töötajad peavad mainekaks tööandjaks energiafirmat, tudengid Microsofti
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Parim juht Madis Toomsalu: Eesti parim juht on hoopis mu ema
Konkursi parim juht 2022 ja LHV Grupi juht Madis Toomsalu rääkis tunnustuse teada saamise järel, et peab Eesti parimaks juhiks hoopis oma ema.
Konkursi parim juht 2022 ja LHV Grupi juht Madis Toomsalu rääkis tunnustuse teada saamise järel, et peab Eesti parimaks juhiks hoopis oma ema.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.