21. september 1997 kell 22:00

Lutheri hagi läheb tsiviilkolleegiumi ette

Tsiviilkolleegiumi sekretäri Reelika Haljasmäe sõnul tekkisid tsiviilkolleegiumi kolmel kohtunikul põhimõttelist laadi eriarvamused seaduse kohaldamisel. «Vastavalt seadusele arutab nüüd istungil asja tsiviilkolleegium täies koosseisus,» selgitas Haljasmäe. Tema sõnul kuulub tsiviilkolleegiumi kuus kohtunikku. Asi tuleb riigikohtus taas arutamisele 13. oktoobril.

Nii Lutheri esindaja vandeadvokaat Viktor Kaasik kui Pärnitsa esindaja vandeadvokaat Aavo Aadli tunnistasid, et tegu on küllaltki erakordse olukorraga. «Et tsiviilasi riigikohtus edasi lükati, tähendab seda, et riigikohus peab kohtuasja meie õiguspraktika seisukohalt väga oluliseks,» kommenteeris Aadli.

«Ükskõik, kas minu kassatsioonkaebus rahuldatakse või mitte, saab riigikohtu lahend igal juhul olema põhimõttelise tähendusega,» kinnitas Kaasik. Kui ka tsiviilkolleegiumi kogu koosseis ei jõua kohtulahendini, on seaduse kohaselt järgmine aste riigikohtu üldkogu, lisas Kaasik.

Yens-Marsen Luther kaebas 1995. aasta novembris Ülo Pärnitsa ja Kaubalehe väljaandja ASi Media kohtusse. Luther leidis, et Pärnits on Kaubalehes antud intervjuus oma ütlusega «Luther oli klassikaline väljapressija nagu kõik kantpead» teotanud tema au ja väärikust.

Tallinna linnakohus rahuldas Lutheri hagi osaliselt, jättes 100 000kroonise kompensatsiooninõude välja mõistmata. Osapooled kaebasid edasi Tallinna ringkonnakohtusse, kus Lutheri hagi jäi rahuldamata.

Hetkel kuum