23. september 1997 kell 22:00

Uute omanike vajadused pikendasid ehitusaega

Asukoht:- Narva mnt

Tellija:- AS Pro Kapital

Peatöövõtja:- Koger & Sumberg Tallinn

Suuremad alltöövõtjad:- KMT, Väokivi, Paip, Clik, Elwo

Järelevalve:- E.A. Reng

Tööde kestus:- november 1996 -- september 1997

Ehitusmaksumus:- 57,2 miljonit krooni

Seni suurima tootmishoone renoveerimine büroo- ja äripindadeks pikenes kahe kuu võrra. Ehitust pidurdas projekti kohandamine uutel pindadel tegutsema hakkavate firmade vajadustega.

Koger & Sumbergi projektijuhi Margus Randmäe väitel tuli projekti nii palju ümber teha, et vahepeal ehitustegevus seisis. E.A. Reng direktori Jüri Rassi kinnitusel pole aga ehitus kordagi päris seiskunud. Tema ütlusel on tegemist klassikalise äripindade projektiga. Kõigepealt tehti universaalsete pindade projekt ning vastavalt sellele, kuidas neid pindasid ehituse käigus müüdi, tehti ka uute omanike vajaduste kohased muudatused. Näitena tõi Rass esimese korruse juuksurisalongid, kuhu oli vaja lisavett ja kraanikausse. Tööde seiskumine ümberprojekteerimise tõttu tekkis objekti mõnes osas, mitte kogu ehituse ulatuses, selgitas Rass.

Hoone eskiisprojekti tegid itaalia arhitektid. See polnud vastuvõetav Tallinna linnavalitsusele. Itaallased olid hoonele juurde pannud vanalinna arhitektuurile omaseid elemente, mis ei olnud sinna paikkonda sobivad. Töösse rakendatud projekti autor on Ilmar Klammer. «Ta on hästi ära kasutanud pikka stalinistlikku fassaadi,» kiidab Jüri Rass Eesti arhitekti tööd.

Endise Eesti Kaabli tootmishoone renoveerimisel on alles jäetud kogu vana maja karkass. Suuremaks tehti aknaavasid. Esimesel korrusel on uus põrand ning ümber valati kõik vahelaed. Majal on uus katus, kütte- ja ventilatsioonisüsteemid. Fassaadil on kasutatud alumiiniumprofiili, klaasi ja graniiti. Koger & Sumberg annab ehituse üle septembri lõpus.

Hetkel kuum