Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hiina läheb Dengi jälgedes

  Nüüd, kui Hiina 15. parteikongress on peetud ja juhtorganid valitud, võib öelda, et Hiina jätkab 20 aastat tagasi Deng Xiaopingi alustatud majandusreforme, mille tulemusena ta tõenäoliselt kujuneb aastal 2020. maailma võimsaimaks majandusriigiks. Erinevalt Ida-Euroopast, mis alustas majandusreforme üheaegselt poliitilise süsteemi muutmisega, püüab Hiina endiselt ristata kommunismi kapitalismiga ehk liberaliseerib sammhaaval majandust ja hoiab totaalse süsteemi alles.
  Hübriidmajandus on seni andnud väga häid tulemusi. Venemaal ja Ida-Euroopas kasutatud ?okiteraapia on hiinlaste arvates õhutanud inflatsiooni, hävitanud tööstuse ja pannud inimesed, vähemalt algul, virelema. Seevastu Hiina aeglased reformid on taganud kiire majanduskasvu (12 protsenti aastas), madala inflatsiooni (5 protsenti) ja peaaegu iga inimese elatustaseme tõusu. Tänu kiirele majanduskasvule on Hiina loonud maailma kõige suuremad valuutavarud ja suurima kaubandusbilansi ülejäägi.
  Pärast seda, kui Hiina loobus 1978. aastal kollektiivsest põllumajandusest, on aastail 1970--1978 suurenenud põllumajandustoodang 2,6 protsenti aastas ja ajavahemikus 1978--1984 ligi 6 protsenti. Sel ajavahemikul kasvas talunike sissetulek 14 protsenti ja allpool vaesustaset elavate inimeste arv vähenes veerandi ehk 60 miljoni võrra.
  Riigile kuulub kokku 305 000 ettevõtet, mis on linnades põhilised tööandjad ja mille arvele tuleb 90% riigipankadest võetud laenudest. Samal ajal annavad need Hiina kogutoodangust ainult 40% ja nende osakaal väheneb. Hiina liidrid on sunnitud tunnistama, et need ettevõtted on tehnoloogiliselt mahajäänud, kannavad oma töötajate eest liiga suuri kulusid ega suuda oma toodetega konkureerida, kui turg avaneb ja hinnad vabaks lastakse.
  Ühelt poolt sunnib kasvav konkurents teiste Aasia tiigermajandustega nende dinosaurustega kiiresti midagi ette võtma, kuid teiselt poolt tuleb mõelda, mida teha seal töötava 100 mln töölisega. President Jiang tahab muuta need aktsiaseltsideks, mille sisu ta ei täpsusta, ning luua majanduse võtmeharudes (telekommunikatsioon, naftakeemia- ja elektroonikatööstus) Jaapani ja Korea eeskujul tuhatkond hiidkorporatsiooni.
  Jiang, kelle määratluse järgi Hiina asub praegu sotsialismi algstaadiumis, on seadnud sihiks luua «terviklik turusüsteem», mis tagab 25 aasta jooksul 6,5% aastase majanduskasvu ja jõudmise arenenud tööstusriigiks.
 • Hetkel kuum
Jaeinvestoreid tuleb üha tõsisemalt võtta
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Peeter Koppel: ees võib oodata inflatsiooni teine laine
SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel hoiatas Äripäeva raadio hommikuprogrammis teise inflatsioonilaine eest ning hindas, et kuigi energiahinnad on kindlasti üks oluline inflatsiooni komponent, siis päris juurpõhjusena seda vaatlema ei peaks.
SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel hoiatas Äripäeva raadio hommikuprogrammis teise inflatsioonilaine eest ning hindas, et kuigi energiahinnad on kindlasti üks oluline inflatsiooni komponent, siis päris juurpõhjusena seda vaatlema ei peaks.
Investor, kelle juures käivad rahahädas inimesed nõu küsimas
Jekaterina Tindi lugu investoriks saamisel algas aastal 2010, kui ema kinkis talle raamatu “Rikas isa, vaene isa”. Seda lugedes tabas tulevast investorit teadmine, et inimesel on võimalik ka niimoodi raha teenida, et tegelikult raha teenib ennast ise.
Jekaterina Tindi lugu investoriks saamisel algas aastal 2010, kui ema kinkis talle raamatu “Rikas isa, vaene isa”. Seda lugedes tabas tulevast investorit teadmine, et inimesel on võimalik ka niimoodi raha teenida, et tegelikult raha teenib ennast ise.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Boroditš võitis Tallinnalt 90 000 eurot
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Nädala raadiohitid: kas turgudel optimismi jagub?
Kas turgudel jätkub optimismi ning kui kaua võib kesta jahedam seis majanduses - need teemad huvitasid Äripäeva raadio kuulajat sel nädalal enim.
Kas turgudel jätkub optimismi ning kui kaua võib kesta jahedam seis majanduses - need teemad huvitasid Äripäeva raadio kuulajat sel nädalal enim.

Olulisemad uudised

Boroditš võitis Tallinnalt 90 000 eurot
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.