5. oktoober 1997 kell 22:00

USA tööhõive oli oodatust madalam

Saksamaa liidupanga liikmed annavad pidevalt vastuolulisi vihjeid intressimäärade võimaliku tõstmise kohta. Buba on läinud oma verbaalse turumõjutamisega võib-olla liiale, sest turud reageerivad ütlustele järjest loiumalt ja loiumalt.

Neljapäevasele F-C. Zeitleri vihjele intressimäärade võimaliku tõstmise kohta juba lähiajal reageeris üllatuslikult öösel vastu reedet teine liidupanga nõukogu liige Guntram Palm, kelle sõnul ei ole veel õige aeg repomäärasid muuta. Palmile sekundeeris ka Buba president Hans Tietmeyer, kelle sõnul liidupank ei lase igakuistel andmetel ega ka turu ootustel dikteerida keskpanga aktsioonide toimumisaegu. Kommentaarid ei suutnud ümber veenda turgude arvamust, et keskpank peab mitte kauges tulevikus kreediiditingimusi siiski karmistama.

Heade USA tööjõunäitajate ootustes asuti reede hommikul dollari suhtes hoolega sisse võtma pikki positsioone. Dollari kurss tõusis möödunud nädalaga võrreldes 1,6% võrra 1,7788 DEMini (14,23 kroonini). Dollari roosilised väljavaated haihtusid kohe, kui said teatavaks tegelikud numbrid. Septembrikuus tekkis Ameerika Ühendriikides 215 000 töökohta, mis oli vähem kui analüütikute prognoositud 332 000. Keskmine tunnitasu tõusis 0,325% võrra, mis oli veidi madalam kui prognoositud 0,4 protsenti. Tundus, et dollar tõusis liiga kiiresti ja pärast andmete avaldamist toimus dollari korrektsioon -- reede õhtul oli dollari kurss 1,76 DEMi ehk 14,08 krooni. Saksa marga kurss tõusis Jaapani jeeni suhtes nelja ja poole kuu kõrgeimale tasemele.

Hetkel kuum