• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Buba tõstis repo-määra 3,3 protsenti

  Kolmapäevaõhtune Alan Greenspani kõne ning Saksamaa riigipanga nõukogu eilne otsus tõsta repomäära, mis on keskpanga üks olulisemaid rahaturu reguleerimise instrumente, 3,3 protsendini, annab põhjuse spekuleerida kahe võimsa keskpanga koordineeritud tegevuse üle. Diskontomäär ning lombardimäär jäeti muutmatult vastavalt 2,5 ja 4,5 protsendile. Buba repomäära tõstmine 30 baaspunkti võrra, mis on esimene intressimäära tõstmine viie aasta jooksul, viis dollari, mis liikus veidi ülalpool 1,75 DEMi taset, kiiresti 1,7395 DEMni (13,916 kroonini).
  Uudis repomäära tõstmise kohta ei tulnud turgudele siiski ootamatult, sest eilne päevaleht Handelsblatt meenutas riigipanga nõukogu liikme Ernst Welteke nädala alguse fraasi «huvitavast diskussioonist» panga nõukogus. Kuni otsuse teatavakssaamiseni olidki turud väga ettevaatlikud ning eile hommikutundidel valuutakursside olulisi muutusi ei toimunud. USA föderaalreservide juhi kõne, mis rahaturgudele erilist mõju ei avaldanud, veenis analüütikuid, et senine kindlus intressimäärade mittetõstmise suhtes föderaalreservide poolt hakkab murenema.
  Saksamaa riigipangale sekundeerisid ka teised Euroopa rahaliidu kandidaadid. Rahapoliitika olulisemaid intressimäärasid tõstsid Austria ja Prantsusmaa. Belgia teeb seda arvatavasti nädala pärast. Väljakujunenud situatsioon viitab asjaolule, et Bundespank on saamas kontrolli Euroopa monetaarpoliitika üle ning Buba ametnikud loodavad muuta Euroopa rahaliitu tugevamaks, kui esialgu arvati. Eile õhtul oli dollari kurss 13,896 kr.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Hannes Ojangu: digitaliseerimine ja rohepööre – tulevikutrendid vajavad lahtimõtestamist
Pelgast sedastusest, et digitaliseerimine, automatiseerimine ja rohepööre on tarvis oma ärimudelisse kaasata, ei ole tolku, kui seda lahti ei seleta, kirjutab Harju Ettevõtlus- ja Arenduskeskuse juhataja Hannes Ojangu.
Pelgast sedastusest, et digitaliseerimine, automatiseerimine ja rohepööre on tarvis oma ärimudelisse kaasata, ei ole tolku, kui seda lahti ei seleta, kirjutab Harju Ettevõtlus- ja Arenduskeskuse juhataja Hannes Ojangu.
Euroopa turud tõusevad kolmandat päeva järjest
Euroopa aktsiaturud on täna kolmandat päeva järjest tõusmas, sest Hiina arendaja Evergrande võimaliku pankrotiga seotud mured leevenesid, vahendab Reuters.
Euroopa aktsiaturud on täna kolmandat päeva järjest tõusmas, sest Hiina arendaja Evergrande võimaliku pankrotiga seotud mured leevenesid, vahendab Reuters.
Leedu soovitab lahti saada Hiina telefonidest Eesti seisukoht: meil pole põhjust Leedu leidudes kahelda
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.
Ruth Oltjer: börsilt raha küsida on minu jaoks liiga aeglane ja kohmakas
Tippjuht Ruth Oltjer kirjeldas Äriplaan 2022 konverentsil tagasivaatavalt, kuidas tema ettevõttele oli koroonakriisis prioriteediks Eesti riik. Ta ütles, et kriisi ajal oli tal riigiametitega suurepärane koostöökogemus, kuid mõned otsustamatud ametnikud on siiski tõrvatilgaks meepotis.
Tippjuht Ruth Oltjer kirjeldas Äriplaan 2022 konverentsil tagasivaatavalt, kuidas tema ettevõttele oli koroonakriisis prioriteediks Eesti riik. Ta ütles, et kriisi ajal oli tal riigiametitega suurepärane koostöökogemus, kuid mõned otsustamatud ametnikud on siiski tõrvatilgaks meepotis.