9. oktoober 1997 kell 22:00

Buba tõstis repo-määra 3,3 protsenti

Kolmapäevaõhtune Alan Greenspani kõne ning Saksamaa riigipanga nõukogu eilne otsus tõsta repomäära, mis on keskpanga üks olulisemaid rahaturu reguleerimise instrumente, 3,3 protsendini, annab põhjuse spekuleerida kahe võimsa keskpanga koordineeritud tegevuse üle. Diskontomäär ning lombardimäär jäeti muutmatult vastavalt 2,5 ja 4,5 protsendile. Buba repomäära tõstmine 30 baaspunkti võrra, mis on esimene intressimäära tõstmine viie aasta jooksul, viis dollari, mis liikus veidi ülalpool 1,75 DEMi taset, kiiresti 1,7395 DEMni (13,916 kroonini).

Uudis repomäära tõstmise kohta ei tulnud turgudele siiski ootamatult, sest eilne päevaleht Handelsblatt meenutas riigipanga nõukogu liikme Ernst Welteke nädala alguse fraasi «huvitavast diskussioonist» panga nõukogus. Kuni otsuse teatavakssaamiseni olidki turud väga ettevaatlikud ning eile hommikutundidel valuutakursside olulisi muutusi ei toimunud. USA föderaalreservide juhi kõne, mis rahaturgudele erilist mõju ei avaldanud, veenis analüütikuid, et senine kindlus intressimäärade mittetõstmise suhtes föderaalreservide poolt hakkab murenema.

Saksamaa riigipangale sekundeerisid ka teised Euroopa rahaliidu kandidaadid. Rahapoliitika olulisemaid intressimäärasid tõstsid Austria ja Prantsusmaa. Belgia teeb seda arvatavasti nädala pärast. Väljakujunenud situatsioon viitab asjaolule, et Bundespank on saamas kontrolli Euroopa monetaarpoliitika üle ning Buba ametnikud loodavad muuta Euroopa rahaliitu tugevamaks, kui esialgu arvati. Eile õhtul oli dollari kurss 13,896 kr.

Hetkel kuum