9. oktoober 1997 kell 22:00

Nafta ootamatu tõus

Toornafta hind tõusis peamistel börsidel möödunud reedel pärast uudiste saabumist lennukikandja saatmisest Pärsia lahele. Uudis ei tulnud küll kellelegi ootamatult, kuid investeerimisfondid kasutasid seda ettekäändena ostusurve suurendamiseks. Brenti segu novembrilepingute hind Londoni rahvusvahelisel naftabörsil tõusis möödunud reedel 21,24 dollarini barrel. Esmaspäeval vahetult enne 1,1dollarilist langust ühe sessiooni jooksul tõusis barreli hind isegi 21,75 dollarini. Toornafta hinna tõusu viimase üheksa kuu kõrgeimale tasemele põhjustasid otseselt investeeringufondide spekulatiivsed ostud, millele järgnes kiire kasumivõtmine. Analoogiline hinnatõus ja järgnev kasumivõtmine toimus ka New Yorgi kaubabörsil. Tõsi seal oli kõrgeima tasemega päevaks 3. oktoober, mil novembrilepingute hind tõusis 22,60 dollarini barrel.

Analüütikute hinnangul langeb kohvi hind järgmisel aastal, sest Brasiilia, maailma suurima kohvitootja 1998.--99. aasta saagiks ennustatakse 35 miljonit 60kilogrammist kotti. Selle aasta saagiks kujuneb arvatavasti 24--25 miljonit kotti, mis teeb järgmise hooaja ülejäägiks vähemalt 5--8 miljonit kotti.

Esialgsete hinnangute kohaselt tuleb ka teiste piirkondade saak piisavalt hea. Eriti soodsad on prognoosid Robusta suhtes, mille peamine kasvatuspiirkond asub Kagu-Aasias (Indoneesia, Vietnam jt).

Kohvi hinna tõus viimase kahekümne aasta kõrgeimale tasemele juunis on oluliselt alandanud kohvi tarbimist. Samas on pärast juunit toimunud hinnalangus ulatunud üle poole ning edasiste prognooside põhjal jääb turg väga kõikuvaks ning spekulatiivsed finantsinstitutsioonid üritavad volatiilselt turult lõigata maksimaalset kasumit.

Eile tõusis Arabica detsembrilepingute hind New Yorgis 1,67 dollarini nael.

Hetkel kuum