14. oktoober 1997 kell 22:00

Keskpankade juhid olid aktiivsed

Kuigi dollar alustas eile Euroopa turgudel hoogsalt, kursiga umbes 1,7546 DEMi ehk 14,04 krooni, vedas naelsterling uute spekulatsioonide tõttu Suurbritannia ühinemise kohta Euroopa rahaliiduga USD kiiresti alla. Kauplemine oli suhteliselt loid, sest turud ootasid keskpankade liidrite kõnesid. USA föderaalreservide juhil A. Greenspanil oli kavas kaks kõnet. Toimusid ka Saksamaa riigipanga nõukogu mitme liikme sõnavõtud, kaasa arvatud Buba president Hans Tietmeyeri pressikonverents.

Pärast tugevat algust dollar nõrgenes -- langes pärast Jaapani aserahandusministri E. Sakakibara jeeni toetavat märkust kuni 1,7465 Saksa margani.

Jaapani keskpank teatas senise rahanduspoliitika jätkamisest lähiajal, mis tähendab, et keskpank intressimäära ei tõsta. Arvestades riigi majanduslikku seisu ta ei saagi seda teha. Massachusettsi tehnoloogiainstituudi majandusteadlase R. Dornbushi sõnul peaks keskpank, juhul kui järgmine majanduskasvu number on samuti väike, alandama keskpanga ametliku intressimäära nullini.

Eilse pärastlõuna seisuga prognoosivad analüütikud seega, et intressimäära tõstmine lähiajal kolme suure keskpanga poolt saab ilmselt olema 2:1. Teisisõnu Saksamaa ja Jaapan tõenäoliselt intressimäära ei tõsta ning USA föderaalreservid tõenäoliselt seda lähiajal siiski teevad. Mingisugust vastupidist vihjet ei tulnud ka A. Greenspani kõnes Cato instituudi aastakoosolekul.

Nii tõusiski dollari kurss pärastlõunal ühe penni võrra 1,7568 DEMi ehk 14,05 kroonini.

Hetkel kuum