16. oktoober 1997 kell 22:00

USA tarbijahindade kasv ikka väike

Dollar alustas ka eilset päeva nõrgalt (kursiga 1,7485 DEMi e umbes 13,99 krooni). Kolmapäeva hilisõhtul sai USD ootamatu hoobi Saksamaa riigipanga peaökonomist O. Issingult, kes väitis, et Euroopa keskpangad vajavad tulevikus vähem dollareid, sest rahaliidu tingimustes ei ole nii suurte valuutareservide hoidmine vajalik.

Dollar oli eile hommikul nõrgem ka jeeni suhtes, sest ajakirjandusse lekkisid kuulujutud, et Jaapani võimul oleva liberaaldemokraatliku partei poliitikud olid palunud peaminister R. Hashimotol kavandada ulatuslikku maksude kärpimist. Partei loodab majandust stimuleerivate ettepanekute paketi saada valmis 20. oktoobriks. Pärastlõunal tuli siiski teade, et peaminister ei nõustunud 2 triljoni jeeni suuruse maksutulu vähendamisega.

Väike oli ka kauplemisaktiivsus, sest turud ootasid närviliselt USA turgude avamise ajal avaldatava tarbijahinnaindeksi muutust septembris. Analüütikud prognoosisid selle 0,3protsendilist tõusu, mis aasta lõikes oleks tähendanud 2,3 protsenti. Siiski tõusid tarbijahinnad oodatust veidi vähem -- 0,2%. Veidi vähenesid ka pinged tööturul. Esmakordselt töötu abiraha saajate arv oli 306 000, mis oli prognoositust (310 000 tööealist) veidi väiksem. Avaldatud andmed võtavad ilmselt pingeid maha ning on tõenäoline, et USA Föderaalreservid ei tõsta ka järgmisel vabaturukomitee istungil intressimäära. Eile õhtul oli dollari kurss 1,7444 DEMi e 13,955 krooni.

Dollari nõrgenemine tugevdas veidi Soome marka, mille kurss oli eile õhtul 2,6658 krooni. Rootsi krooni kurss oli 1,846 krooni.

Hetkel kuum