29. oktoober 1997 kell 22:00

Läti ja Leedu usuvad rahvusvaluuta stabiilsust

«Olen veendunud, et latt jääb stabiilseks,» ütles Läti peaminister Guntars Krasts eile infoagentuurile Reuters antud intervjuus.

«Meie jooksevkonto defitsiit on umbes kuus protsenti sisemajanduse kogutoodangust, mis on oluliselt madalam kui Eestis, kus defitsiit ulatub mõnede ekspertide hinnangul 15 protsendini SKTst,» ütles Krasts.

Läinud nädalal oli piirkonnas tunda spekulatiivset survet, kuid diilerite kinnitusel on surve sel nädalal vähenenud.

Latt on seotud IMFi arveldusühiku SDRiga suhtes 1:0,7997. Latt võib kõikuda ühe protsendi piires keskpanga kursist enne kui keskpank sekkub dollarite ostu või müügi kaudu.

Krasts kinnitas ka pangandussektori stabiilsust, mida ei iseloomusta selline laenubuum nagu Eestis. Ka järelevalvet pankade üle hindas Krasts rangemaks kui Eestis.

Ka Leedu peaminister Gediminas Vagnorius kinnitas, et litt on jätkuvalt stabiilne valuuta ning mingit devalveerimise ohtu ei ole. «Meil pole probleeme valuuta stabiilsusega ning valuutavoogude tasakaalu osas on olukord stabiilne,» ütles Vagnorius.

Vagnorius ütles, et Leedu püüab nii nagu teised Kesk-Euroopa riigid soodustada eksporti ja vähendada kõigi vahenditega väliskaubanduse puudujääki. Peaminister tunnistas, et liti kurss on liikunud DEMi jt Euroopa valuutade suhtes eksportööridele ebasoodsas suunas. «Me isegi ei kaalu muutuste tegemist liti väärtuses. Vastupidi, aruusel on erastamise tulemusel vältimatult tekkiva valuuta ülejäägi kontrollimise programm. Seepärast võib tekkida vastupidine surve -- liti väärtust tõsta,» ütles Vagnorius. REUTER-ÄP-BNS

Hetkel kuum