29. oktoober 1997 kell 22:00

Likviidsuskriis andis valusalt tunda

september 1997

Pankade septembrikuised bilansid näitavadki selget likviidsuskriisi -- eriti juhtgrupi pankade lühiajalise likviidsuse näitajad on selgelt halvenenud, samuti varade struktuur. Kõige vähem on see mõjutanud Ühispanga reitingut, mis kangiefekti näitaja olulise paranemise kaudu on tõusnud kolmandale kohale. Kõige enam ongi halvenenud kolme senise liidri -- Hansa-, Foreks- ja Hoiupanga -- likviidsusnäitaja.

Kahe panga nimekirjast kadumine on mõne pügala võrra kergitanud enamiku pankade turuosa. Ainsatena pole sellest kasu lõiganud Hansapank ja Krediidipank. Hansapank hoopis kaotas tubli protsendi ning võib lähikuudel turuliidri rolli sootuks Ühispangale loovutada. Nimekirja ülemises pooles ongi Ühispank ainus, kelle reiting on pidevalt paranenud pärast aasta alguse probleeme.

Nimekirja tagumine pool on vaid ühe erandiga (Krediidipank) reitingut parandanud ning kohta võrra tõusid nii Maapank kui ERA Pank. Maapangast näib likviidsuskriis olevat esialgu mööda läinud, tema vastav näitaja on paranenud ning sealt ka muutus. ERA Panga näitajad on tõusnud küllalt ühtlaselt.

Selle reitingu lugemisel peame arvestama juba ette äsjase börsikriisi võimalike mõjudega. Aktsiaturul enam haavatavateks võib pidada Ühispanka, Forekspanka ja Maapanka, kel aktsiaportfellid on konkurentidega võrreldes suhteliselt suuremad.

Hetkel kuum