5. november 1997 kell 22:00

Ameritechi avakäik Põhjalas

USA korporatsioonile Bell kuuluv Ameritech ostab Taani riigi käest 41,4 miljardi Eesti krooni eest 42% Tele Danmarki aktsiatest, mille järel ameeriklased saavad seal suure mõjujõu ja jätkavad tõenäoliselt strateegilist laienemist Põhja-Euroopa turul.

Pärast ostu on Taani telekommunikatsioonifirma täielikult erastatud ja omandab väga suured ressursid uueks laienemiseks. Praegu kuulub Tele Danmarkile Rootsis kolmandik Telenordia aktsiatest. Nagu ütles Tele Danmark Internationali tegevdirektor Lars Grönberg, kavatseb Telenordia lähiajal ära osta Lõuna-Rootsis Malmös asuva firma Tele 8, millele kuulub uue mobiiltelefonisüsteemi DCS 1800 litsents. See uus süsteem peaks edaspidi välja vahetama praeguse GSM-süsteemi.

See, et Taani riik müüs Tele Danmarki aktsiad ameeriklastele, on pahandanud paljusid Tele Danmarki institutsioonilisi aktsionäre, kes on aktsiaid ostnud Kopenhaageni börsi kaudu. Ameritech maksab riigile aktsia eest 470 Taani krooni, mis on noteeritud kursist -- 351 krooni -- ca 30% rohkem.

Taani pensionifondid on nüüd asunud nõudma seadusemuudatust, mis kohustaks börsifirma kontrollpaki ostjat tegema vähemusaktsionäridele analoogse pakkumuse. DI

Hetkel kuum