Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti keskpank piirab laenamist

  Raha väljaviimine Eesti Panga ja rahandusministeeriumi poolt on vajalik. See on signaaliks rahvusvahelistele valuutaturgudele, et Eestis ei ole rahapuudusega probleeme, ütlesid eile keskpanga ja juhtivate kommertspankade esindajad ühisel pressikonverentsil.
  Vaatamata laenuintresside hüppelisele kasvule otsustasid keskpank ja rahandusministeerium paigutada välispankadesse 150 mln krooni maksumaksja raha. Sellele andis rohelise tee reedel allkirjastatud rahvusvahelise valuutafondi memorandum. Raha väljaviimine vähendab asjatundjate sõnul rahapakkumist ja tõstab veelgi 17 protsendini kasvanud laenuintresse.
  Eesti Panga president Vahur Kraft ei nõustunud ütlema, millistes pankades seisab Eesti riigi raha välismaal. Ta ütles, et see on paigutatud sama usaldusväärsetesse pankadesse, kus seisavad Eesti krooni reservid. Need on kõik kõrgema reitinguga pangad, lisas Kraft.
  Hoiupanga juhatuse esimees Olari Taal ja Ühispanga president Ain Hanschmidt nõustusid keskpangaga, tunnistades, et 150 miljoni krooni väljaviimine ei kahjusta pankade huve. See summa moodustab tühise osa pankade viie miljardi krooni suurusest hoiuste mahust, ütles Taal.
  Hansapank Eesti direktor Indrek Neivelt lausus intressitõusu ja raha väljaviimist kommenteerides, et sellest võidavad hoiustajad. See paneb tarbimisele piirid peale ja sunnib rohkem raha hoiustama, märkis Neivelt.
  Ühispanga kapitaliturgude direktor Margus Kangro ütles, et seoses riigikassa raha väljaviimisega Eestist meenub talle üks kooliaegne sõber, kes hakkas õppima alles pärast eksamit.
  Peaministri majandusnõunik ja Eesti panga nõukogu liige Ardo Hansson ütles, et raha väljaviimine vähendab rahapakkumist ja tõstab laenuintresse ning vähendab laenude kasvutempot. «Eesti laenude kasvutempo oli Euroopa rekord,» tunnistas Hansson.
  Audiitorfirma Price Waterhouse konsultant Hardo Pajula ütles, et ta peab raha praegust väljaviimist ohtlikuks, kuna see süvendab rasket olukorda rahaturul. Tema hinnangul oleks sellise sammu pidanud astuma 6--9 kuud tagasi, kui oli selge, et tarbimist oleks vaja piirata.
  Hansson tunnistas, et pool aastat tagasi oli raha väljaviimise vajadust raske selgeks teha nii kommertspankadele kui Eesti Pangale. Siis väitsid pankade esindajad, et probleemi pole, kuna pangad tahtsid välismaalt pakutavat raha vastu võtta. Täna on raha väljaviimine küll intresside kasvu võimendanud, ent makromajandusala spetsialistid peavad seda sammu õigeks, lausus Hansson.
 • Hetkel kuum
Andi Pleskovski: tänavuse aasta hea ja halb stsenaarium büroopindade turul
Sel aastal on büroopindade turul kõige tõenäolisemad kaks stsenaariumi, millede puhul oleneb realiseerumine eelkõige arengutest majanduses, kirjutab RE Kinnisvara partner Andi Pleskovski.
Sel aastal on büroopindade turul kõige tõenäolisemad kaks stsenaariumi, millede puhul oleneb realiseerumine eelkõige arengutest majanduses, kirjutab RE Kinnisvara partner Andi Pleskovski.
Apple andis investoritele külma duši Suurim langus kuue aasta jooksul
Apple teatas suurimast tulude langusest enam kui kuue aasta jooksul ja süüdistas selles tarneprobleeme.
Apple teatas suurimast tulude langusest enam kui kuue aasta jooksul ja süüdistas selles tarneprobleeme.
Meta ralli kihutas minu portfellist kauge kaarega mööda
Minu portfellist välja visatud Meta aktsia rallis, portfellis olev Alphabet aga mitte – hakka või nutma!
Minu portfellist välja visatud Meta aktsia rallis, portfellis olev Alphabet aga mitte – hakka või nutma!
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Ministeerium värbas Ragn-Sellsi arendusjuhi asekantsleriks
Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) uueks transpordi asekantsleriks kinnitati Sander Salmu, kes alustab ametis 13. märtsil.
Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) uueks transpordi asekantsleriks kinnitati Sander Salmu, kes alustab ametis 13. märtsil.
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Tele2 Eesti juht lahkub ametist
Telekomifirma Tele2 Eesti ettevõtte juht Chris Robbins on otsustanud lahkuda ametist ja Eestist.
Telekomifirma Tele2 Eesti ettevõtte juht Chris Robbins on otsustanud lahkuda ametist ja Eestist.

Olulisemad uudised

Euroopa teeb vastukäigu USA rohetoetustele. Väiksemad riigid vaatavad kartusega
Selleks, et USA ei meelitaks Euroopast ära kõiki taastuvenergiasektori investeeringuid, soovib Euroopa Komisjon avada riigiabi kraanid veel kolmeks aastaks. Väiksemates liikmesriikides tekitab see muret.
Selleks, et USA ei meelitaks Euroopast ära kõiki taastuvenergiasektori investeeringuid, soovib Euroopa Komisjon avada riigiabi kraanid veel kolmeks aastaks. Väiksemates liikmesriikides tekitab see muret.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.