Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti keskpank piirab laenamist

  Raha väljaviimine Eesti Panga ja rahandusministeeriumi poolt on vajalik. See on signaaliks rahvusvahelistele valuutaturgudele, et Eestis ei ole rahapuudusega probleeme, ütlesid eile keskpanga ja juhtivate kommertspankade esindajad ühisel pressikonverentsil.
  Vaatamata laenuintresside hüppelisele kasvule otsustasid keskpank ja rahandusministeerium paigutada välispankadesse 150 mln krooni maksumaksja raha. Sellele andis rohelise tee reedel allkirjastatud rahvusvahelise valuutafondi memorandum. Raha väljaviimine vähendab asjatundjate sõnul rahapakkumist ja tõstab veelgi 17 protsendini kasvanud laenuintresse.
  Eesti Panga president Vahur Kraft ei nõustunud ütlema, millistes pankades seisab Eesti riigi raha välismaal. Ta ütles, et see on paigutatud sama usaldusväärsetesse pankadesse, kus seisavad Eesti krooni reservid. Need on kõik kõrgema reitinguga pangad, lisas Kraft.
  Hoiupanga juhatuse esimees Olari Taal ja Ühispanga president Ain Hanschmidt nõustusid keskpangaga, tunnistades, et 150 miljoni krooni väljaviimine ei kahjusta pankade huve. See summa moodustab tühise osa pankade viie miljardi krooni suurusest hoiuste mahust, ütles Taal.
  Hansapank Eesti direktor Indrek Neivelt lausus intressitõusu ja raha väljaviimist kommenteerides, et sellest võidavad hoiustajad. See paneb tarbimisele piirid peale ja sunnib rohkem raha hoiustama, märkis Neivelt.
  Ühispanga kapitaliturgude direktor Margus Kangro ütles, et seoses riigikassa raha väljaviimisega Eestist meenub talle üks kooliaegne sõber, kes hakkas õppima alles pärast eksamit.
  Peaministri majandusnõunik ja Eesti panga nõukogu liige Ardo Hansson ütles, et raha väljaviimine vähendab rahapakkumist ja tõstab laenuintresse ning vähendab laenude kasvutempot. «Eesti laenude kasvutempo oli Euroopa rekord,» tunnistas Hansson.
  Audiitorfirma Price Waterhouse konsultant Hardo Pajula ütles, et ta peab raha praegust väljaviimist ohtlikuks, kuna see süvendab rasket olukorda rahaturul. Tema hinnangul oleks sellise sammu pidanud astuma 6--9 kuud tagasi, kui oli selge, et tarbimist oleks vaja piirata.
  Hansson tunnistas, et pool aastat tagasi oli raha väljaviimise vajadust raske selgeks teha nii kommertspankadele kui Eesti Pangale. Siis väitsid pankade esindajad, et probleemi pole, kuna pangad tahtsid välismaalt pakutavat raha vastu võtta. Täna on raha väljaviimine küll intresside kasvu võimendanud, ent makromajandusala spetsialistid peavad seda sammu õigeks, lausus Hansson.
 • Hetkel kuum
Kai Realo: riigi konkurentsivõime ei teki üleöö, ka majandust tuleb juhtida
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Rahagurude välimääraja: keda usaldada? Vaata suurest tabelist, kes mis hinnaga nõu jagab!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Plaan küps: väikefirmadele terendavad soodsamad laenud
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Esinemine on alati ebamugav. Kolm nippi, mis annavad publiku ees julgust juurde
Esinemine on meie jaoks alati kriisiolukord. Me ei saa muuta seda, et esinemine on ebamugav ja riskantne, aga me saame väga hästi valmistuda selleks, et meie ebamugavus ei segaks publikut.
Esinemine on meie jaoks alati kriisiolukord. Me ei saa muuta seda, et esinemine on ebamugav ja riskantne, aga me saame väga hästi valmistuda selleks, et meie ebamugavus ei segaks publikut.
Neste lahkus Rohetiigrist. Vastastikku jagatakse teravaid süüdistusi
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Maailma autohiidudele tootev firma tegi käiberekordi. „Mis siin öelda, eks ikka tuleb rahul olla“
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Alar Karis: miljardi euro vajadust laskemoona jaoks ei saa ignoreerida
Hinnangut, et Eesti vajab täiendavalt üle miljardi euro laskemoona hankimiseks, ei saa ignoreerida. Eriti, kui see vajadus tuleneb NATO kaitseplaanidest, ütles president Alar Karis esmaspäeval võidupüha paraadil Narvas.
Hinnangut, et Eesti vajab täiendavalt üle miljardi euro laskemoona hankimiseks, ei saa ignoreerida. Eriti, kui see vajadus tuleneb NATO kaitseplaanidest, ütles president Alar Karis esmaspäeval võidupüha paraadil Narvas.
Tööturu kiirstatistika näitab aasta väikseimat koondamiste arvu
Mais sõlmiti uusi töölepinguid rohkem, kui neid lõpetati, ja koondamisi oli kõigist lõppenud töösuhetest 3,5%, mis on selle aasta madalaim tulemus, näitab statistikaameti tööturu kiirstatistika.
Mais sõlmiti uusi töölepinguid rohkem, kui neid lõpetati, ja koondamisi oli kõigist lõppenud töösuhetest 3,5%, mis on selle aasta madalaim tulemus, näitab statistikaameti tööturu kiirstatistika.