16. november 1997 kell 22:00

Tietmeyeri visioon euro intressidest

Kulutused energiale ning toiduainetele aitasid USA tarbijahinnaindeksil kerkida oktoobris 0,1 protsendi võrra. Seega kasvas tarbijahinnaindeks pärast seitset kuud väldanud kahanemist kolmandat kuud järjest. Wall Streeti majandusanalüütikud olid prognoosinud, et pärast 0,5protsendilist kasvu septembris jääb seekord indeks muutumatuks. Veelgi enam tõusid toormehinnad (keskmiselt 4,0 protsenti, mis on viimase 10 kuu kõrgeim tõus). Loodusliku gaasi hind tõusis 17,5%, bensiini hind langes 3,6% (viimase viie kuu kiireim langus). Värske statistika näitab, et inflatsiooniline surve USA majandusele suureneb, tööturg on pingeline ning järjest enam fakte toetab arvamust, et kolmapäeval toimunud föderaalreservide vabaturu komitee istung jättis intressimäära tõstmata ainult globaalste finantsturgude järsu langemise tõttu.

Reedel teavitas Saksamaa liidupanga president Hans Tietmeyer Euroopa tulevase rahaliidu poliitika mõningaist aspektidest. Tema tähtsaim sõnum puudutas intressimäärasid, mis Tietmeyeri sõnul peaksid liikuma madalamale. Intressimääraks ei saa liitu astuvate liikmesriikide intresside keskmine, vaid see määratakse nn tuumikliikmete järgi, kelleks saavad tõenäoliselt Prantsusmaa, Holland, Austria ja Saksamaa, kõigis on intressimäär 3,3%.

Tietmeyeri kommentaari tulemusena tõusis USD Euroopa turgude avamisel neljapäeva õhtusega võrreldes penni võrra, 1,732 DEMini ning pärastlõunaks kerkis 1,7348 margani.

Kulla pärastlõunane fiksing Londonis oli 301,75 dollarit unts.

Hetkel kuum