Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kasutusrendiga võib petta saada

  Kasutusrendi puhul jääb auto seni liisingufirma bilanssi, kuni see lepingu lõppedes autofirmale tagasi müüakse. Garanteeritud jääkväärtusega tagab autofirma ainult selle tagasiostmise, mitte edasimüümise auto ostmisest huvitatud isikule või ettevõttele.
  Kasutusrenti eelistab teisele liisinguvõimalusele, kapitalirendile üle 90 protsendi liisingut kasutanud autoomanikke. Käesoleva aasta esimesel poolel müüdi üle 4000 uue sõiduauto liisinguga.
  Ehitusfirma EMV on sõlminud kasutusrendi ligi 40 auto kohta. Ettevõtte finantsdirektor Imre Sams ütles, et nende firma on enda huvides lasknud liisingulepingutesse sisse kirjutada kindla summa, mille eest auto rendilepingu lõppedes välja ostetakse. «Kõik oleneb kliendi ja liisingufirma kokkuleppest,» väitis Sams.
  ASi Linnatakso taksojuht Riivo Jürisson liisis sellel suvel 180 000 krooni maksva KIA Claruse. Tema teada on auto garanteeritud jääkväärtus liisingulepingus kolmandik ostuhinnast ehk 60 000 krooni. Jürisson on arvestanud, et ta saab kahe aasta pärast osta auto välja sama summa eest.
  Teada saades, et ta võib kahe aasta pärast maksta auto eest kuni 40 000 krooni rohkem, jahmatab ta. Sellise summaga pole ta arvestanud.
  ASi Hansa Liising sõiduautode liisingu projektijuht Marko Tammsaar tunnistas, et auto müümine rentnikule tema jääkväärtusega läheb tõenäoliselt vastuollu maksuseadustega. Maksuamet nõuab käibemaksu tasumist lähtuvalt auto turuhinnast, mitte sellest üldreeglina allapoole jäävast auto jääkväärtusest. Selle vahe peab kinni maksma rentnik.
  Tammsaar kinnitas, et Hansa Liising on sõlminud autofirmadega lepingud, kus automüüjad nõustuvad müüma eelisostuõigust omavale rentnikule sõiduki edasi tema jääkväärtusega. Tammsaar väitis, et Hansa Liisingu lepingutel on esileheküljel kirjas auto jääkväärtus ja märgitud ka see, et kliendil on õigus osta auto selle hinnaga välja. Täpsustavale küsimusele vastas Tammsaar, et tegelikult pole seda lepingus otseselt nii sõnastatud, seal on kirjas, et «sellega tagame, et klient saab ostuõiguse».
  Ainuüksi käesoleva aasta esimesel poolaastal osteti sõiduautosid kasutusrendi eest 945 miljoni krooni ulatuses. See tähendab, et paari lähiaasta jooksul uputavad mõne aasta vanused varem renditud autod kohaliku turu üle, mis võib viia autode turuhinna kiiresti alla.
  Kui autode hinnad oluliselt langevad või nende turuväärtus jääb sõiduki jääkväärtusele alla, on kohustatud selle hinnavahe tasuma rentnik. Selle nõude kinnistas eelmisel kuul Riigi Teataja kaudu rahandusministeeriumi juures tegutsev raamatupidamistoimkond. Raamatupidamistoimkonna välja töötatud rendiarvestuse juhend hakkab kehtima alates 1. jaanuarist.
  Marko Tammsaar ja ASi Ühisliising liisingudirektor Päärn Marran kinnitasid, et liisingufirmad ise rendile antud autosid müüma ei hakka, sellega peavad tegelema automüügifirmad. Automüügifirma kohustub tasuma auto jääkväärtuse liisingufirmadele, kuid võib selle edasi müüa turuhinnaga.
  Küsimusele, kas talle ei tundu, et kliendid peavad autofirma käest autot ostes maksma selle eest turuhinda, vastas Marran, et ükski müüja ei huvitu heategevusest.
  Tammsaar lisas, et Eestis peab kasutusrent peagi omandama traditsioonilise kasutusrendi mõiste, kus nii renditud autot kasutatakse vaid lepingutähtaja lõpuni.
  Kliendile sisalduks reaalne väljaostuhind liisingulepingus vaid siis, kui sinna kirjutatud auto jääkväärtus kajastaks võrdlemisi täpselt võimalikku turuväärtust lepingu lõppedes. Tammsaar leidis, et liisingufirma huvides pole sõiduki jääk- ja turuväärtus tasakaalu viia, sest sel puhul võtaksid nii liisingu- kui automüügifirma endale väga suure riski.
  Tundmatuks jääda soovinud raamatupidaja ütles, et tal õnnestus kasutusrendi probleem lahendada nii, et surus lepingusse täienduse, et ostab kaks autot välja nende jääkväärtusega. Hiljem vormistas ta kasutusrendi kapitalirendiks ja võttis autod oma firma bilanssi.
 • Hetkel kuum
Liina Maria Lepik: eestlase konflikt – muudkui kripeldab, kuigi teised imetlevad
Meie kogemused ja maailma muutvad edukad katsetused on inspiratsiooniks paljudele. Väiksus ei ole meie nõrkus, vaid tugevus, kirjutab ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse rahvusvaheliste teenuste juht Liina Maria Lepik.
Meie kogemused ja maailma muutvad edukad katsetused on inspiratsiooniks paljudele. Väiksus ei ole meie nõrkus, vaid tugevus, kirjutab ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse rahvusvaheliste teenuste juht Liina Maria Lepik.
Investor Toomas sai tunnustuse koos teiste rahatarkuse eestvedajatega
Äripäeva loodud investor Toomas sai Eesti Pangas tunnustuse rahatarkuse edendamise ja investorkogukonna kasvatamise eest.
Äripäeva loodud investor Toomas sai Eesti Pangas tunnustuse rahatarkuse edendamise ja investorkogukonna kasvatamise eest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Äri Eestimaal: itaallasest talumees leidis Eestist naise ja hea ärivõimaluse
Tartu lähistel Nõo alevikus asub Viinamärdi talu, mille lõid itaallasest peremees Denis Pretto ja tema eestlannast abikaasa Annemari Polikarpus. Koos kasvatavad nad erilist Lacaune’i tõugu lambaid ja ajavad äri, millist keegi teine Eestis ei aja.
Tartu lähistel Nõo alevikus asub Viinamärdi talu, mille lõid itaallasest peremees Denis Pretto ja tema eestlannast abikaasa Annemari Polikarpus. Koos kasvatavad nad erilist Lacaune’i tõugu lambaid ja ajavad äri, millist keegi teine Eestis ei aja.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Mudel, mis toob sinu muudatuste edu seitse korda lähemale
Kas sinu ettevõtte muudatused kukuvad läbi tehniliste komplikatsioonide või eesmärkide mittesaavutamise pärast? Miks on täna keeruline muudatusi juhtida? Äripäeva Juhtimiskooli raadiosaade pakub vastuseid!
Kas sinu ettevõtte muudatused kukuvad läbi tehniliste komplikatsioonide või eesmärkide mittesaavutamise pärast? Miks on täna keeruline muudatusi juhtida? Äripäeva Juhtimiskooli raadiosaade pakub vastuseid!
Jätkusuutlikkuse ekspert: kestlikkusteabe aruandlus on see, millega ka ise maadleme
Eeldada, et rohetooted oleksid kohe konkurentsivõimelised ja ka hinna mõttes konkurentsivõimelised, ongi ennatlik, kinnitab ärikinnisvara saates „Kinnisvaratund“ Swedbanki ettevõtete panganduse jätkusuutlikkuse valdkonna juht Mihkel Tamm.
Eeldada, et rohetooted oleksid kohe konkurentsivõimelised ja ka hinna mõttes konkurentsivõimelised, ongi ennatlik, kinnitab ärikinnisvara saates „Kinnisvaratund“ Swedbanki ettevõtete panganduse jätkusuutlikkuse valdkonna juht Mihkel Tamm.
Rehvimüüja: inimesed on sel aastal laisad rehvide vahetajad
Kevadine rehvivahetuse hooaeg on veninud, küsimus on miks?
Kevadine rehvivahetuse hooaeg on veninud, küsimus on miks?
EKRE valis rahaasju korraldama probleemse taustaga spetsialistid
Alles hiljuti erakonnakaaslastes küsimusi tekitanud EKRE raamatupidamist teeb värvika taustaga büroo ning kaks viimast palgale võetud audiitorit on omade seas välja teeninud punase hoiatusmärgi.
Alles hiljuti erakonnakaaslastes küsimusi tekitanud EKRE raamatupidamist teeb värvika taustaga büroo ning kaks viimast palgale võetud audiitorit on omade seas välja teeninud punase hoiatusmärgi.
Krüptomiljonärid Potapenko ja Turõgin anti USA-le välja
Kolmapäeva hommikul anti USA-le välja Ivan Turõgin ja Sergei Potapenko, keda USA ametivõimud süüdistavad poolemiljardilises pettuses.
Kolmapäeva hommikul anti USA-le välja Ivan Turõgin ja Sergei Potapenko, keda USA ametivõimud süüdistavad poolemiljardilises pettuses.