2. detsember 1997 kell 22:00

Tippametnikud olid aktiivsed

Aasia turgudel 129,31 jeenini (viimase viie ja poole aasta kõrgeim kurss) tõusnud dollar langes taas Euroopa turgude avamisel 128,53 jeenini pärast Jaapani rahandusministeeriumi kõrgete riigiametnike, eesotsas minister Hiroshi Mitzusukaga, jõulisi suulisi sekkumisi. Saareriigi ametnikele sekundeeris veidi hiljem USA rahandusminister Robert Rubin, kes väljendas rahutust jeeni kursi nõrgenemise suhtes viimasel ajal. Maaklerid ning analüütikud interpreteerisid finantsministeeriumi ametnike väljaütlemisi pigem murena jeeni kursi kiire languse pärast kui soovina seda tõsta. Momendil pole tugevamast jeenist samuti keegi huvitatud.

Paremini ei käinud ka dollari kursil Saksa marga suhtes. Juba hommikul oli selge, et 1,78 DEMi tasemeni dollar tõusta ei suuda. Euroopa turgude avamisel oli dollari kurss 1,775 USD/DEM (14,20 krooni). Päeva jooksul Saksa mark tugevnes, kuigi mõnede analüütikute arvates on Saksamaa Aasiast enam sõltuv kui USA. Euroopa pankade laenuportfellist moodustavad 42% laenud Aasiasse. Ilmselt on turud Kagu-Aasia painest vabanemas ning jõudnud äratundmisele, et globaalne kriis ei pruugi ulatuda kõikidele turgudele. Marka toetas ka Saksamaa liidupanga nõukogu liige Reimut Jochimsen, kelle sõnul dollari viimaste päevade tõus oli tingitud Kagu-Aasia finantskriisist, mitte aga Saksamaa majanduse nõrkusest. Dollar reageeris sellele langemisega alla 1,77 DEMi taseme. Tegu oli siiski vaid kasumivõtmisega. USA turgude avamise järel tõusis dollari kurss taas 1,773 DEMini (14,184 krooni).

Hetkel kuum