4. detsember 1997 kell 22:00

Viskiekspert soovitab

- Te tahate minna külla või tulevad teile külalised. Jookidest otsustate ?oti viski kasuks. Kauplusse minnes selgub aga, et viskisorte on kümneid, ühel ilusam silt kui teisel. Järgnevalt annan nõu, kuidas nende seast parima hinna ja kvaliteedi suhtega jook välja valida.

Viski sildilt võib pudelis oleva joogi kohta lugeda nii sildi välimuse, viski nime kui ka muu kirjas oleva (või puuduva) järgi.

- Viski vanus. Kindlasti maksab otsida märget viski vanuse kohta. "Very Old", "Special Reserve", "Old Rare" ja muud samas vaimus sõnaühendid võib rahuga tähelepanuta jätta,viski tegeliku kvaliteedi ja vanuse kohta ei ütle need midagi. Ainus märge, mis vanuse kohta käib, on "Finest" -- st viski vanust ca- 5 aasta kandis. Kui aga leiate sildilt aja, kaua viski vaadis on laagerdanud (tavaliselt 5--18 aastat), võib seda juba võtta kvaliteedigarantiina.

- Viski liik. Reeglina märgitakse sildile, kas viski on segatud (blended- ) või linnaseviski (single malt- ). Vahel ei leia aga kumbagi märget. Sel juhul võib oletada, et tegemist on linnaseviski seguga (vatted malt- ).

- Pudeli kuju. Eripärastes ja ainult kindlale brandile omases pudelis on tavaliselt rahvusvahelisele turule orienteeritud keskmise ja sellest kõrgema hinnaga seguviskid. Odavad ning eksklusiivviskid villitakse enamasti UK standardsesse alkoholipudelisse (ümar ja kõrge, keskelt veidi laieneva kaelaga). Tähelepanu tasub pöörata korgile -- kui see on keeratav, ei ületa viski harilikku keskmist.

- Rusikareegel. Mida kirevam silt, madalam hind ja siniverelisem või võlts?otilikum nimi (sisaldab sõnu king, gold, prince, highland, sir, tartan- jne), seda vähem on põhjust arvata, et pudel head jooki sisaldab. Kalleimaks ja parimaks loetud viskid on tagasihoidliku, tihti ühe-kahevärvitrükis sildiga.

Hetkel kuum