Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Lühiuudised

    Maapanga kahjum ulatus novembris 8,2 mln kroonini, mis viis tänavuse kogukasumi oktoobriga võrreldes peaaegu poole võrra tagasi 12,9 miljonile kroonile.
    Kasumi vähenemine oli tingitud aktsiaportfelli väärtuse kahanemisest ja selle ümberhindamisest, teatas pank.
    Maapanga bilansimaht kahanes novembris 2,2%, 1,593 mld kroonini. BNS
    EVEA Pank sai novembris tegevuskasumit 58 000 krooni ning 11 kuuga 11,909 miljonit krooni.
    Majandussituatsiooni muutumise tõttu vähendas EVEA Pank tänavust tegevuskasumi prognoosi kahe miljoni krooni võrra 13 miljonile.
    11 kuuga on pank täitnud 91,6 protsenti aastaplaanist.
    EVEA Pank teenis 11 kuuga puhaskasumit 11,359 miljonit ja novembris 8000 krooni.
    Novembrikuu kasuminäitaja vähenes finantstehingutest saadud kahjumi tõttu, teatas pank börsile. Panga kahjum väärtpaberitest oli 1,1 miljonit krooni.
    EVEA Panga bilansimaht kahanes novembris 59,8 miljoni krooni ehk 7,69 protsendi võrra, moodustades kuu lõpus 717 966 miljonit krooni. BNS
    Alates esmaspäevast tõstab Tallinna Pank taas tähtajaliste hoiuste intressimäärasid ning esimese suurema pangana 1. jaanuarist ka nõudmiseni hoiuse intressimäära.
    Arvelduskonto intressimääraks kehtestab Tallinna Pank alates 1. jaanuarist senise kolme protsendi asemel 3,5 protsenti kuu minimaalselt jäägilt.
    Olenevalt hoiuse kestvusest jäävad uued tähtajaliste hoiuste intressid vahemikku 10,6 protsenti kuni 11,2 protsenti. Põhiliselt tõusevad lühiajalisemate hoiuste intressimäärad.BNS
    Eesti suurima piiritusjookide tootja ASi Liviko kümne kuu realiseerimiskäive oli 400,9 miljonit krooni ehk 10,1 protsenti vähem kui eelmisel aastal samal ajal.
    «Vastavalt prognoosidele vähenes oktoobris siseturu müük ning kasvas eksport,» ütles ettevõtte turundusdirektor Peeter Pallo.
    Liviko müüs kümne kuuga kangeid alkohoolseid jooke 5,6 miljonit liitrit ehk 11,9 protsenti vähem kui mullu samal ajal, ütles Pallo. BNS
    Põhja-Tallinna halduskogu kinnitas eile oma otsust, mis on Bekkeri sadamasse naftaterminaali rajamise vastu.
    «Teeme ka linnavolikogule ettepaneku naftatooted Bekkerist välja jätta,» sõnas Põhja-Tallinna halduskogu esimees Vladimir Velman, kes varem ise toetas naftaterminaali Koplis. «Sain vahepeal infot, mida ei saa avaldada,» põhjendas Velman isiklikku seisukohta.
    Linnavolikogu otsustab Bekkeri sadamasse naftaterminaali lubamise või keelamise eeldatavasti tuleval neljapäeval. ÄP
    USAs haruldaste metallide nioobiumi ja tantaaliga tegelevad kontsernid on huvitatud investeerimisest Silmetisse, kui Eesti säilitab oma majandusliku atraktiivsuse.
    Välistatud pole ka Silmeti liitumine mõne rahvusvahelise haruldasi metalle ja muldmetalle tootvate ettevõtete ketiga, ütles Silmet Grupi juhatuse esimees Neeme Jõgi töövisiidilt USAst naastes.
    Visiidi tulemusel sõlmis Silmeti juhtkond Jõgi sõnul mitu perspektiivset kontakti, mis edaspidi võimaldavad laiendada Silmeti toodete müügivõimalusi. BNS
    Turvafirma Securitas Eesti avas eile Tallinnas Eesti esimese pankadest sõltumatu rahakäsitluskeskuse.
    Securitas investeeris keskuse rajamiseks 25 mln krooni, teatas firma peadirektor Riho Lutter. Suur-Sõjamäe teel asuvas rahakäsitluskeskuses loetakse ja pakitakse sularaha ja täidetakse sularahaautomaatide kassette. Keskuses on ka varakamber, mis võimaldab lühiajalist raha säilitamist.
    Lutteri sõnul tegeles Securitas varem rahavedudega. «Meie keskus koos armeeritud rahaveoautode ja spetsiaalselt koolitatud personaliga on ainus omalaadne Baltimail,» märkis ta. BNS
    Eesti suurima juustutootja Võru Juustu kümne kuu kasum oli 14 miljonit krooni ning käive 155 miljonit krooni.
    «Võru Juustul läheb nii nagu planeeritud ning ettevõte on aasta kasumi- ning käibeprognoosi täitmise graafikus,» ütles Võru Juustu nõukogu esimees Ando Hagel.
    Võru Juust täitis aasta alguses prognoositud kasumi üheksa kuuga ning tõstis seejärel kasumiprognoosi 17 miljoni kroonini. BNS
    Riigikogus läbis eile esimese lugemise hoiuste tagamise seaduse eelnõu, mille eesmärk on autori, reformierakonna liikme Kalev Kuke sõnul soodustada säästmist.
    Hoiuste tagamise seaduseelnõu garanteerib pankade poolt loodud tagatisfondist vajadusel kuni 20 000 krooni väljamaksmise hoiustajatele.
    Fondi kaudu saab hüvitada kuni 20 000 krooni inimese kohta, see summa suureneb järk-järgult aastaks 2010 kuni 20 000 eküüni.
    Fondi nõukogu võib määrata ajakava tagatiste laiendamiseks teistes valuutades hoiustele.
    Fond hüvitab eelnõu kohaselt 90 protsenti tagatud hoiustest, mis tähendab, et 10 protsenti on hoiustaja omavastutusel.
    Fondi poolt on tagatud vaid Eestis registreeritud krediidiasutuste hoiused. Välisriigi krediidiasutused peavad sõlmima fondiga vastava lepingu. BNS
    Rõivatootja ASi Sangar STC tütarfirma Sangari Kaubanduse Arenduse OÜ avab reedel esinduskaupluse Läti pealinnas Riias.
    Riia kauplust hakkab haldama Lätis tegutsev SIA Sangar Trading. Sangar investeeris uude poodi kokku miljon krooni.
    Sangar STC tegevdirektor Mart Altvee ütles, et tuleval aastal kavandab Sangar käibeks Lätis vähemalt neli miljonit krooni.
    Tartus päevasärke ja vaba aja rõivastust tootva Sangar STC üheksa kuu maksustamiseelne kasum oli 3,04 miljonit krooni.
    Aastakasumiks prognoosib ettevõte kolm miljonit krooni 46 miljoni kroonise käibe juures. Ettevõte ekspordib 63 protsenti müügimahust. BNS
    Ametist lahkuva peaministri majandusnõuniku Ardo Hanssoni sõnul ootab Eestit järgmisel aastal ees majanduse uus restruktureerimislaine.
    «Mina näen, et majanduskasv jääb kindlasti positiivseks, aga mitte 10--12 protsendi, vaid nii viie-kuue protsendi tasemele,» ütles Ardo Hansson Eesti Ekspressile. «Jälle veidi pingutamist, veel üks laine restruktureerimist.»
    «Ainult kehvas olukorras olevad ettevõtted on sunnitud otsima uusi turge. See oli tegelikult Eesti edu üks allikas 1992. aastal, kui siseturu ostujõud oli väga väike,» märkis ta.
    «Arvan, et ka järgmisel aastal on võimalik saavutada ekspordi kasvu ja vähendada impordi kasvutempot.»
    Hansson prognoosib, et inflatsioon väheneb järgmisel aastal kaheksa protsendini ning jooksevkonto puudujääk hakkab kiiresti kahanema.
    Hanssoni sõnul tulenevad ohud Eesti majandusele peamiselt väljastpoolt. «Eesti on väga selgelt integreeritud. Kui välismaal keegi aevastab, siis Eesti saab nohu,» ütles ta.
    Börsikrahhi kordumise võimalus on Hanssoni sõnul seotud peamiselt keskpanga reageeringutega. «Kui võtta kardinaalseid samme, on kriisi lõpetamise võimalused suuremad.»
    Hanssoni hinnangul peaks aktsiaturg järgmise aasta algul taas tõusma hakkama, kuid tunduvalt väiksema tempoga kui seni.
    «Ebastabiilsuse allikaks börsil olid repotehingud, mis algul pumpasid hinna üles ja siis surusid jälle meeletult alla. Ma arvan, et pangad on õppetunni saanud ja muutuvad jäädavalt konservatiivsemaks,» ütles peaministri majandusnõunik. BNS
    Valitsus hakkab läbi töötama reisiparvlaeva Estonia huku uurimise komisjoni soovitusi, et nende alusel karmistada Eesti laevade ohutusnõudeid.
    Teede- ja sideministeeriumis moodustati töörühm, kes peab valitsusele esitama mereohutuse suurendamiseks täiendavate meetmete programmi.
    «Süüdimõistmine ei aita kaasa mereohutuse suurendamisele, seepärast tuleb erilist tähelepanu pöörata komisjoni lõpparuande ettepanekute osale, mille elluviimine aitab vähendada õnnetuste kordumise võimalikkust,» teatas teede- ja sideminister Raivo Vare.
    Estonia komisjon avalikustas kolmapäeval laevahuku lõpparuande. BNS
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Raadiohommikus: seentest elektriautode suuromanikuni Jäta oma küsimus hommikuprogrammi külalistele
Äripäeva raadio reedene hommikuprogramm sisaldab mitut uudist – kiiresti arenevas seente maailmas tegutsev Eesti idufirma teatab oma värskest saavutusest ning selguvad arvamuskonkursi Edukas Eesti nominendid.
Äripäeva raadio reedene hommikuprogramm sisaldab mitut uudist – kiiresti arenevas seente maailmas tegutsev Eesti idufirma teatab oma värskest saavutusest ning selguvad arvamuskonkursi Edukas Eesti nominendid.
Viljar Arakas ja Robert Kitt said eelarvenõukokku
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.