14. detsember 1997 kell 22:00

Tööandjate liit nõuab maja

«Õigluse huvides peaks taotlema valitsuselt kompromissi oma maja leidmiseks,» ütles reedel pressikonverentsil liidu juhatuse liige Elmar Kruusma. Võtame näiteks ametiühingute keskliidu, kes on kesklinnas korraliku maja omanik, võrdles ta. Kui palju maju ehitati omal ajal tööstuse rahaga, kasvõi sotsiaalministeeriumi hoone Gonsiori tänaval, kus liit praegu ruume rendib, sõnas Kruusma.

Liidu taotlust energeetikaosakonna majale toetab ka peaminister Mart Siimann, ütles tööandjate keskliidu tegevdirektor Henn Pärn. «Küsimus tuleb veel kooskõlastada rahandusminister Mart Opmanniga, kuidas maja bilansist bilanssi kanda,» selgitas ta. Pärna kinnitusel maksab liit sotsiaalministeeriumile renti aastas 200 000 krooni, mis on suur raha. Kõrget hinda on kurtnud teisedki selle maja rentnikud, näiteks kolis kevadel Gonsiori tänavalt Mustamäele metsatööstuse liit.

«Ärme jagame maja enne, kui ta korras pole,» ärritus majandusministri nõunik telefonis Arvi Hamburg küsimuse peale Kiriku tänava kahekorruselise hoone tuleviku kohta. «Poolteist aastat on käinud jutt, et meid tõstetakse homme välja, aga remondime enne maja ära,» jätkas Hamburg. Majandusminister Jaak Leimann on varem öelnud, et ministeeriumile pole sellist suurte ja kõrgete tubadega uhket lossi vaja ja maja tuleb müüa.

Kui suur on tööandjate ja tööstuse keskliidu aastaeelarve, ei soovinud juhatuse esimees Jüri Käo täpsustada. «Eelarve peab olema piisav eesmärkide täitmiseks,» sõnas ta. Eesmärgid püstitab juhatus Käo sõnul järgmisel koosolekul kuu lõpul.

Elmar Kruusma sõnul oli tööstuse ja tööandjate keskliidu eelarve miljon krooni. Sama suur oli ka tööandjate ühenduse keskliidu eelarve, kinnitas Toomas Niinemäe. «Kaks miljonit on miinimum,» märkis Henn Pärn. Tööandjate ja tööstuse keskliidu eelarve koguneb Jüri Käo kinnitusel põhiliselt ühendusse kuuluvate erialaliitude liikmemaksudest.

Tööandjate ja tööstuse keskliit asutati 29. novembril tööstuse ja tööandjate keskliidu ning tööandjate ühenduse keskliidu ühinemisega. Möödunud reedel peetud esimesel koosolekul valis tööstuse ja tööandjate keskliidu juhatus esimehe ja tema asetäitjad ning tegevjuhi.

Tööandjate ja tööstuse keskliidu juhatuse esimees on ASi Norma nõukogu esimees Jüro Käo ja tegvdirektor on õliliidu tegevdirektor Henn Pärn. Keskliidu juhatuse esimehe asetäitjad on ASi Flora Kommerts nõukogu esimees Elmar Kruusma, Tallinna Kaubamaja ASi peadirektor Peeter Tohver, Viru hotelli direktor Toomas Niinemäe, ESS Grupi nõukogu esimees Urmas Sõõrumaa ning ASi Eesti Kindlustus juhatuse esimees Ivar Virkus.

Hetkel kuum