• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Suurim metsa ostja oli vahendusfirma

  Adonis ostis ainult paberipuud arvestusega, et hind jätkab tõusujoones, kommenteeris firma üks omanikke Indrek Mandre. «Kliendid on olemas, aga lepinguid poole aasta peale loomulikult pole,» selgitas ta. Adonis soovis algul osta kogu oskjonil pakutud metsamaterjali, kuid ei saanud oma pakkumust õigeks ajaks valmis.
  Koguselt järgmine ostja oli Järvere Karu AS, kes teeb Lõuna-Eestis aiamaju ja tegeleb ka paberipuu ekspordiga. Endise Võru metsamajandi erastanud firma juhataja Elmar Rehega eilse päeva jooksul ühendust saada ei õnnestunud, aga väidetavalt ostis endise metsamajandi direktori osalusega firma vaid palki.
  Saetööstust esindab mahult kolmanda ostu teinud Põlvas registreeritud AS Varu, mis on Põlvamaal kahe ja Lääne-Virumaal Näpi saeveski omanik. Varem on Eesti suuremate saetööstuste juhid väitnud, et riigi poolt määratud palgi alghind oli Suure-Jaanis tasemel, mis ei luba materjali kahjumita töödelda.
  Arvestatava koguse kõrgema kvaliteediga okaspuupalki tihumeetri hinnaga 670 krooni ostis ka Tallinnas registreeritud vahendusfirma AS INX, mis ekspordib puitu Kunda sadama kaudu. «Praegu ei ole ekspordi vähenemist näha, konkurents on kõva,» selgitas firma ostujuht Toivo Arpo, miks kõrge hinnaga palk osteti.
  Järvere Karuga võrreldava koguse palki ostsid kolme peale ka AS Aegviidu Puit, AS Vana-Võidu Saetööstus ja Pärnumaa AS Metsavester, kes teevad omavahel koostööd.
  Rohkem kui 6 miljoni krooni eest ligikaudu 11 000 tihumeetrit kuuse-peenpalki ostnud Vana-Võidu saetööstuse juhataja Martin Arula arvutas, et tehing võib firmale kuni miljon krooni kahjumit tuua. «Müügikorda on vaja parandada, aga selleks on vaja asja head ja vead läbi mängida,» selgitas ta, «maksame kooliraha tuleviku nimel.»
  Martin Arula kinnitas, et suuremad saetööstused eesotsas Imavere saeveski omanikfirmaga Sylvester üritasid Suure-Jaanis korraldatud metsamüüki nurjata sellega, et ei osalenud seal. «Tõsine boikotimeeleolu oli ja üritati viimase hetkeni välja vedada,» märkis ta, «aga ei antud aru, et seaduse jõud on taga ja boikott teeb asja vaid hullemaks.»
  Valitsuse sügisel kinnitatud metsa müügi korda on Eesti suuremad puidufirmad ägedalt kritiseerinud, väites, et see ei arvesta puidutööstuse huve.
  Metsaamet on müügikorra muutmise vajadust tunnistanud ja moodustanud komisjoni, kes otsib saetöösturite ümarlauaga korra muutmise osas kokkulepet.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Sille Pettai: rohepööre vajab heas mõttes survet
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Snaige küsib kahjumi katteks aktsionäridelt miljon eurot
Snaige kutsus kokku erakorralise aktsionäride koosoleku kahjumi katmise ja firma restruktureerimise arutamiseks; aktsionäridelt vajatakse lisaraha miljon eurot.
Snaige kutsus kokku erakorralise aktsionäride koosoleku kahjumi katmise ja firma restruktureerimise arutamiseks; aktsionäridelt vajatakse lisaraha miljon eurot.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Analüüs: liigume elatustaseme poolest tagasi 2019. aastasse
Palgakasv jätkus esimeses kvartalis hoogsas tempos - keskmine brutokuupalk kerkis aastaga 8 protsendi võrra -, hinnad aga tõusid sellest ikkagi kaks korda kiiremini, kommenteerib Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Palgakasv jätkus esimeses kvartalis hoogsas tempos - keskmine brutokuupalk kerkis aastaga 8 protsendi võrra -, hinnad aga tõusid sellest ikkagi kaks korda kiiremini, kommenteerib Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Eesti ehtetootja suurendas kasumit ja võttis dividendi
Eesti ehtetootja Juveel, kellest grammike üle poole kuulub küll soomlastele, kasvatas eelmisel aastal viiendiku võrra käivet ja poole võrra kasumit ja maksis omanikele üle poole miljoni euro dividendi.
Eesti ehtetootja Juveel, kellest grammike üle poole kuulub küll soomlastele, kasvatas eelmisel aastal viiendiku võrra käivet ja poole võrra kasumit ja maksis omanikele üle poole miljoni euro dividendi.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.