• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Parandusi ja täiendusi Äripäeva TOP 100 edetabeli juurde

  Kolm nädalat on möödas päevast, mil Äripäev avaldas 1996. a edukamate ettevõtete edetabeli Äripäeva TOP 100. Viieaastase edetabelite koostamise kogemuse põhjal võin öelda, et kuidas ka ei pingutaks, ikka lipsab mõni viga sisse. Iga aastaga apsude arv küll väheneb, ent neid, kelle suhtes on eksitud, see mõistagi eriti ei lohuta.
  Palun vabandust kõigilt ettevõtetelt, kelle finantsnäitajate, tegevusala või nime avaldamisel TOP 100 edetabelis on eksitud või kelle olemasolu polegi märgatud.
  Soovin õnne aktsiaseltsidele FCM ja KTK Overall, kes pärast täpsustusi on Äripäeva TOP 100s platseerunud vastavalt 47. ja 84. kohale.
  Mõned ettevõtjad on avaldanud rahulolematust seoses nende firma majandustulemuste avalikustamisega ja väidavad, et nii paljastab Äripäev nende ärisaladust. Mulle jääb selline salatsemine mõistetamatuks. Miks peaks keegi 1997. aasta lõpus varjama oma 1996. ja 1995. aasta käivet ja kasumit?! Tahtmatult tekivad mõtted, et ilmselt on sellise ettevõtte puhul tegu millegi ebaseaduslikuga või on juhtkond äripartneritele ja klientidele hämanud ning nüüd kardab tõe ilmsikstulekut.
  Äriseadus kohustab kõiki ettevõtjaid majandusaasta lõppedes kuue kuu jooksul esitama oma auditeeritud kasumiaruande ja bilansi äriregistrile. Sama äriseadus võimaldab igale soovijale ligipääsu nii kasumiaruandele kui bilansile. Seega on numbrid neis dokumentides avalikud.
  Mõistan, et kahjumi kasvu või käibe ja kasumi kahanemise ilmsikstulek ajalehes ei pruugi ettevõtte juhtkonnale meeldida. Ent selle vastu sõdijaile võiks meenutada vana mõttetera: ära peeglit kiru, kui lõust viltu.
  Kui käibe TOP 500 edetabel koosneks ainuüksi nende ettevõtete majandusnäitajatest, kes oma majandustulemusi soovivad avaldada, siis ei oleks tegemist edetabeli, vaid klantspildiga. Sellise põhjal oleks Eesti ettevõtluse üldisemaid suundumusi kirjeldavat analüüsi mõttetu teha.
  Äripäeva TOP 100 parandused:
  ? ASi FCM 1996. a puhaskasum ei ole 1,629 mln, vaid 6,936 mln krooni
  ? ASi Emely 1996. a puhaskasum ei ole 8,079 mln, vaid 879 000 krooni
  ? ASi Eesti Tekstiil tegevusala ei ole tekstiilitööstus, vaid kangaste jae- ja hulgimüük
  ? ei ole ettevõtet ärinimega SemetronN OÜ, õige nimi on AS Semetron
  ? käibe TOP 500 edetabelis puudusid andmed ASi KTK Overall ja ASi Astrodata puhaskasumist:
  ASi KTK Overall puhaskasum 1996. a oli 5,787 mln ja 1995. a 3,365 mln krooni
  ASi Astrodata puhaskasum 1996. a oli 3,474 mln ja 1995. a 1,390 mln krooni
  ? käibe TOP 500 edetabelist olid välja jäänud aktsiaseltsid Titania ja Vender.
  Nende majandustulemused on järgmised:
  1. Äripäeva TOP 100
  100 edukama ettevõtte hulka jõudsid ehitusfirma FCM (47. koht) ja Canoni toodete müüja ja hooldaja KTK Overall (84. koht). Välja kukkus rõivatootja Emely. Seoses uute andmete sisestamisega toimus ka mõnekohalisi edasi-tagasiliikumisi TOP 100s, kuid esikümme jäi samas järjestuses püsima.
  2. Kasumi TOP 200
  FCM tõusis 188. kohalt 54.-le. Kasumi edetabelisse pääsesid KTK Overall (65.), Astrodata (118.), Vender (186.) ja Titania (198.)
  3. Rentaabluse TOP 200
  Edetabelisse jõudsid KTK Overall (64.), FCM (112.), Astrodata (127.) ja Titania (131.)
  4. Käibe kasvu TOP 200
  Sisenesid Titania ja Vender, vastavalt 63. ja 109. koht
  5. Kasumi kasvu TOP 200
  68. kohale tõusis FCM, 96. KTK Overall ja 107. Astrodata
  6. Rentaabluse kasvu TOP 200
  108. kohale tõusis KTK Overall, 135. FCM ja 140. Astrodata
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Ruul: kestliku innovatsiooni võimalikkusest Maal – kümme sammu maailmalõpust eemale
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Selgusid aasta investor ja aasta investeerimistegu Välja anti mitu eripreemiat
Tänasel investor Toomase konverentsil kuulutati pidulikult välja aasta investorina Kristjan Liivamägi ning aasta investeerimisteoks sai Investeerimisfestival.
Tänasel investor Toomase konverentsil kuulutati pidulikult välja aasta investorina Kristjan Liivamägi ning aasta investeerimisteoks sai Investeerimisfestival.
Raadiohitid: ühe Eesti panga juhtimisviga ja uus Tuul Tallinna börsil
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Ossinovski vastane ei jäänud kohtu otsusega rahule
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.