17. detsember 1997 kell 22:00

Põhjala gaasivõrgu prognoosid

Ekspertidena esinesid Rootsi Ångpanneföreningeni ja Taani Rambolli esindajad. Nad uurisid ajavahemikku kuni aastani 2020. Uuringu autorid ennustavad, et edaspidi kasvab nõudlus elektrienergia järele ning et maagaasi osakaal Põhjala kogu energiavajaduses suureneb 1995. a 6,8 protsendilt 26 protsendile aastal 2020. Selle põhjustena nimetavad nad vajadust vähendada süsihappegaasi heitmeid ja kavatsust kärpida osa riikides tuumaenergia kasutamist.

Kuna Rootsi tahab vähendada tuumaenergia kasutamist, siis oleks gaas selle asendamise üks alternatiive, väidavad eksperdid. Selle majanduslik kasu oleks seda suurem, kui see ühendada Norra ja Vene gaasijuhtmega ning edasi kogu Euroopa juhtmestikuga.

Ekspertide arvates tuleks esimese sammuna ehitada uus gaasijuhe Norra ja Taani vahele, ühendada Soome gaasitorustik Stockholmi piirkonnaga ning rajada gaasijuhe Oslo ja Göteborgi vahele. Kõik see peaks maksma minema 16,2 miljardit Eesti krooni.

Edasi tuleks ehitada gaasijuhe Halmstadi ja Stockholmi, Tallinna ja Helsingi ning Stralsundi ja Malmö vahele. Norra peab muuseas praegu Poolaga läbirääkimisi, et rajada gaasijuhe kas läbi Öresundi või Göteborgi ja Saksamaa kaudu.

Põhjala gaasijuhtmestiku tekkele peaks kaasa aitama Euroopa rahandusministrite hiljutine kokkulepe, et Euroopa gaasiturg tuleb lähitulevikus piirangutest vabastada. DI

Hetkel kuum