• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Põhjala gaasivõrgu prognoosid

  Ekspertidena esinesid Rootsi Ångpanneföreningeni ja Taani Rambolli esindajad. Nad uurisid ajavahemikku kuni aastani 2020. Uuringu autorid ennustavad, et edaspidi kasvab nõudlus elektrienergia järele ning et maagaasi osakaal Põhjala kogu energiavajaduses suureneb 1995. a 6,8 protsendilt 26 protsendile aastal 2020. Selle põhjustena nimetavad nad vajadust vähendada süsihappegaasi heitmeid ja kavatsust kärpida osa riikides tuumaenergia kasutamist.
  Kuna Rootsi tahab vähendada tuumaenergia kasutamist, siis oleks gaas selle asendamise üks alternatiive, väidavad eksperdid. Selle majanduslik kasu oleks seda suurem, kui see ühendada Norra ja Vene gaasijuhtmega ning edasi kogu Euroopa juhtmestikuga.
  Ekspertide arvates tuleks esimese sammuna ehitada uus gaasijuhe Norra ja Taani vahele, ühendada Soome gaasitorustik Stockholmi piirkonnaga ning rajada gaasijuhe Oslo ja Göteborgi vahele. Kõik see peaks maksma minema 16,2 miljardit Eesti krooni.
  Edasi tuleks ehitada gaasijuhe Halmstadi ja Stockholmi, Tallinna ja Helsingi ning Stralsundi ja Malmö vahele. Norra peab muuseas praegu Poolaga läbirääkimisi, et rajada gaasijuhe kas läbi Öresundi või Göteborgi ja Saksamaa kaudu.
  Põhjala gaasijuhtmestiku tekkele peaks kaasa aitama Euroopa rahandusministrite hiljutine kokkulepe, et Euroopa gaasiturg tuleb lähitulevikus piirangutest vabastada. DI
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

TalTechi teadur: süsinikdioksiid tuleb kinni püüda
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
USA börs jätkas tõusu
Kolmapäeval jätkus USA börsidel tõus, kui kõik kolm peamist indeksit ronisid kõrgemale, vahendab Yahoo Finance.
Kolmapäeval jätkus USA börsidel tõus, kui kõik kolm peamist indeksit ronisid kõrgemale, vahendab Yahoo Finance.
Kaubavahetus jätkab lennukat kasvu
Eesti väliskaubandus jätkab energiakandjate kallinemise toel kiiret kasvu: kaupade eksport suurenes oktoobris võrreldes möödunud aasta sama kuuga 18% ning import 32%.
Eesti väliskaubandus jätkab energiakandjate kallinemise toel kiiret kasvu: kaupade eksport suurenes oktoobris võrreldes möödunud aasta sama kuuga 18% ning import 32%.
Trükitööstuse TOPi võitja: tooraine hind tõuseb iga kuu, kasvav tööhulk siiski rõõmustab
Eesti juhtiv etiketitootja Data Print OÜ ei kurda eelmise ega tänavuse aasta mahtude kasvu üle, kuid ettevõtte tegevjuht Triin Anette Kaasik nentis, et selle aasta märksõnad trüki­tööstuses on kahtlemata toorainega seonduv: korduvad hinnatõusud ning jätkuv defitsiit.
Eesti juhtiv etiketitootja Data Print OÜ ei kurda eelmise ega tänavuse aasta mahtude kasvu üle, kuid ettevõtte tegevjuht Triin Anette Kaasik nentis, et selle aasta märksõnad trüki­tööstuses on kahtlemata toorainega seonduv: korduvad hinnatõusud ning jätkuv defitsiit.