18. detsember 1997 kell 22:00

Hansapanga töötaja müüs pangasaladusi

Hansapanga sisekontrolli osakond alustas nädala alguses teist korda uurimist privaatpanganduse portfellihalduri assistendi Ingmar Purge tegevuse kohta, kes müüs väidetavalt panga kliendile siseinfot ja kuritarvitas mitme kliendi usaldust panga vastu. Kolmapäeval oli Purgel jutuajamine panga sisekontrolli osakonnas, eilsest ta enam Hansapangas ei tööta.

Hansapanga sisekontrolli osakond küsitles eile ka kahtlustuste tõttu pangast lahkunud töötaja otsest ülemust, privaatpanganduse osakonna juhatajat Anu Müürseppa.

Müürsepp ütles Äripäevale, et Purge lahkumine töölt oli talle üllatus. Ta väitis, et ei teadnud midagi Purge kahtlasest tegevusest. Tema sõnul ei saanud Purge klientidega mingeid lepinguid sõlmida, kuna ta oli üksnes portfellihalduri assistent.

Äripäevale teadaolevalt on Purge oma kliendi Tony Esenlundiga sõlminud lepinguid ja allkirjastanud maksekorraldusi panga nimel. 22aastasel Purgel on küllalt suur aktsiaportfell, suvemaja, luksuskorter Tallinna kesklinnas ja luksusauto.

Ingmar Purge ütles eile telefoni teel, et ta ei kinnita ega lükka ümber Tony Esenlundi väiteid. Ta kinnitas, et lahkub järgmisel nädalal Eestist ega soovi juhtunut kommenteerida.

Tony Esenlund on väitnud, et Purge võttis temalt suvel 100 000 krooni, olles selle eest andnud kliendile panga siseinformatsiooni aktsiaturu liikumiste kohta. Esenlund ütles, et Purge teatas talle, millal on suurinvestoritest panga kliendid hakanud aktsiaid ostma. Purge seletas, et suurinvestorite ostude peale hakkavad aktsiate hinnad tõusma ja nii on võimalik võita suuri summasid, rääkis Esenlund.

Esenlundi väitel oli tal võimalik sellist informatsiooni omades teenida ühe päevaga kuni 50 000 krooni.

Väärtpaberiinspektsiooni endine juht Indrek Jakobson avaldas arvamust, et väärtpaberiinspektsioon selle juhtumiga ilmselt tegelema ei hakka, sest see ei vii kusagile. Ta pidas ebatõenäoliseks, et ka politsei tunneb huvi selle juhtumi vastu.

Ingmar Purge on kuu aja jooksul teine Hansapanga töötaja, kes on sunnitud lahkuma pangast kahtlustatuna ebaseaduslikus rahavõtmises.

Paar nädalat tagasi vallandas Hansapank jaepanganduse laenuosakonna spetsialisti Helen Sepp-Põdra, kes võttis klientidelt altkäemaksu ja osutas selle eest panga sisekorra eeskirjaga vastuolus olevaid teeneid.

Hetkel kuum